2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Így alakulnak a hosszú hétvégék az idén

2016. január 4., hétfő 20:03, frissítve: hétfő 20:03

Kevesebb lesz a munkaszüneti és pihenőnap 2016-ban, két 4 napos és három 3 napos hosszú hétvége jut erre az évre. Idén hétvégére esik május 1-je, augusztus 20-a és október 23-a is.

Zárva tábla egy élelmiszerüzlet bejáratánál – idén kevesebb alkalommal kell erre a feliratra fordítani a táblát, mint korábban, kevesebb munkaszüneti nap lesz 2016-ban, négy ünnepnap ugyanis hétvégére esik.

Március 15-e keddre esik, az előtte lévő hétfő pedig pihenőnapnak számít. Ezzel ez az év első hosszú hétvégéje. A március 14-i pihenőnapot március 5-én kell ledolgozni. A húsvét idén március 27-re és 28-án lesz, a május 1-je pedig vasárnapra esik. Mivel augusztus 20-a ezúttal szombaton lesz, kiesik a már megszokott nyári hosszú hétvége. Október 23-a szintén vasárnapra, Mindenszentek viszont keddre esik. Az előtte lévő hétfőt október 15-én, szombaton kell ledolgozni. Szenteste szombaton lesz, ezért karácsonykor mindössze egy munkaszüneti nap lesz, december 26-a. 2017 első napja pedig vasárnapra esik.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kevesebb munkaszüneti nap nem befolyásolja a kiskereskedelmet. „Ha egyik évben a másikhoz képest többször esik vasárnapra munkaszüneti nap, akkor igazából a vásárlók jól járnak, hiszen a felszabaduló napokon mehetnek vásárolni” – jegyezte meg Vámos György.

Az egyik hazai élelmiszerlánc kommunikációs vezetője azt mondja, a kevesebb munkaszüneti nap miatt több munkaerőt igényel, egy-egy zárva tartás előtt ugyanis jelentősen megnő az üzletek forgalma. „Visszaesést nem tapasztalunk, az ünnepek előtt nyilván mindenki tudja, hogy nyitva voltak az üzletek vasárnap, az utolsó vasárnap volt egyébként az a nap, amikor azt lehet mondani, hogy felfokozott volt az érdeklődés, megelőző vasárnapokon nagyon alacsony volt egyénként a vásárlói érdeklődés” – nyilatkozta Fodor Attila, a CBA Magyarország szóvivője.

Idén ugyanakkor a szökőév miatt egy nappal többet kell dolgozniuk a munkavállalóknak. A GKI Gazdaságkutató Zrt. igazgatója szerint a gazdaság teljesítményét nem, de a béreket befolyásolhatja a plusz egy munkanap. „A béreket tudja egy kicsit befolyásolni a munkaszüneti napoknak a változása, hiszen, ha több fizetett munkaszüneti nap van, akkor ezt meg kell fizetni a dolgozóknak, de ez persze a teljes munkaidőalapnak egy nagyon kicsi része” – mondta Vértes András.

Csak két négynapos hosszú hétvége lesz 2016-ban, ez viszont nem kedvez a szállodáknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!