2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Sikerült megkerülniük a kétharmadot

2015. december 15., kedd 15:46, frissítve: csütörtök 15:33

Elfogadta a parlament kormánypárti többsége a Lex Simicska 2 néven elhíresült javaslatot. A fideszes Győrffy Balázs agrárkamarai elnök és Jakab István Magosz-elnök tervezete a polgári törvénykönyv módosításával éri el, hogy emelni lehessen a hosszú távú földbérleti szerződések díját. A módosítás csak a legalább 10 éves időtartamú haszonbérleti szerződéseknél lehetséges.

Sikerült megkerülnie a parlament kormánypárti többségének a kétharmadot. Novemberben három szavazat hiányzott ahhoz, hogy módosuljon a földforgalmi törvény azon passzusa, amellyel lehetővé vált volna a 2013 decembere előtt megkötött haszonbérleti szerződések díjának megemelése.

Ezúttal a polgári törvénykönyv feles többséget igénylő átmeneti rendelkezései módosultak. A rendelkezés értelmében ha a földet haszonbérbe adó személye megváltozik, akkor a korábbi szerződő felek közti megállapodás is megszűnik. Vagyis a földárverések után az új tulajdonos díjat emelhet.

Lázár folytatná

A szavazás előtt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága Lázár Jánost hallgatta meg, aki jövőre is folytatná a földprivatizációt. A kancelláriaminiszter szerint most kell földhöz juttatni a magyar gazdákat, mert az Európai Bizottság rövidesen mások előtt is megnyithatja ezt a lehetőséget.

„Olyan időszakban vagyunk – én azt gondolom, még két évig –, amikor ilyen társadalompolitikai akciókra az ország érdekének megfelelő módon van lehetőségünk. Arra gondolok, hogy az Európai Bizottság komoly hadműveletet folytat Magyarországgal szemben annak érdekében, hogy Magyarországon megteremtse a külföldiek földhöz jutásának  feltételeit” – fejtette ki.

„A Fidesz holdudvarát segíti”

A szocialisták úgy látják: a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó földek eladása nem a gazdálkodókat, hanem a Fidesz új holdudvarát segíti. „Ez a bandaháború, amit elkezdtek, ez gyakorlatilag megszünteti a hazai állattenyésztést, és még nagyobb károkat fog okozni. Még több munkahely fog megszűnni, ahelyett hogy újak jönnének létre” - mondta el Harangozó Tamás az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

A Jobbik külföldiektől is félti

A Jobbik a kormányhoz közel állók mellett a külföldiektől is félti a magyar földet. „Jó néhány esetben valóban külföldiek szerezték meg ezeket a földeket. Persze tudom, hogy azzal védekeznek, hogy még a 60 napos kifüggesztés alatt bármi történhet. Szintén sok olyan kormányközeli barát, rokonság került napvilágra, akik bizony sok tízmillióért vehettek földet” – fejtette ki Magyar Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának másik alelnöke.

Győrffy Balázs büszke

A Lex Simicska 2-t benyújtó fideszes Győrffy Balázs agrárkamarai elnök éppen a bizottsági ülésen jelentette be: maga is vásárolt állami földet. „Büszkén vállalom, hogy egy falusi parasztgyerek vagyok, és igenis ebből fogok megélni” – fogalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!