2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Igazságtételt akarnak végre a devecseriek és a kolontáriak

2017. január 23., hétfő 21:07, frissítve: kedd 12:52

Igazságos ítéletet és a felelősök megbüntetését várják a vörösiszap-katasztrófa devecseri és kolontári károsultjai a büntetőügy másodfokú tárgyalásától. Azt szeretnék, ha végre pont kerülne az évek óta tartó ügy végére. A vörösiszapper másodfokú tárgyalása ma keződött a Győri Ítélőtáblán.

Az iszapkatasztrófa devecseri károsultjai a mai napig nem tudják feldolgozni, ami velük történt. Azt szeretnék, ha végre megtalálnák a felelősöket és azok elismernék, hogy hibáztak. Van, aki máig pszichológushoz jár a történtek miatt. „Én ezt nem tudom feldolgozni, mert nem ezt érdemeljük. Amink nekünk ott volt, azt elmondani nem lehet” – fogalmazott Németh Istvánné devecseri károsult.


Orbán György szerint a lakóparkban élők közül többen már elköltöztek, belefáradtak az évek óta húzódó perbe, de ő még reménykedik, hogy megfelelő ítélet fog születni. „Annyit várnánk el, hogy mondják ki valakire, mondják azt, hogy volt felelőse az egész dolognak, mert olyan nincs, hogy minden felelőtlenül megtörténhet ebben az országban, itten tíz ember meghalt” – nyilatkozta.

Megkezdődött a másodfokú per
Az ügyész az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte. Az elsőrendű vádlott védője viszont a hatóságok felelősségét firtatta. Bővebben >>>

A Kolontáron újonnan épült házakba költözött lakosok is szeretnének végre megnyugodni. Léhmann Sándorné bízik az igazságszolgáltatásban. „Hát, ugye, szeretnénk azért, ha megtalálnák a bűnösöket, de ne a háttérbe lévő embereket büntessék meg, akik az iszapkatasztrófáról nem igazán tehetnek, hanem azokat találják meg, akik ezt előidézték” – fogalmazott.

2010. október 4-én szakadt át a Mal Zrt. vörösiszap-tárolójának gátja. Az erősen lúgos, maró hatású folyadék három település mélyebben fekvő részét öntötte el. A katasztrófában tíz ember halt meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!