2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Igazságosnak tartja a nyugdíjprémiumot az egykori rezsibiztos

Hír TV

2017. október 22., vasárnap 16:11, frissítve: vasárnap 16:18

Németh Szilárd annak ellenére így gondolja, hogy a kisnyugdíjasok juttatása kevesebb lesz mint a 120 ezer forint felettieké, ráadásul az összeg a nyugdíjalapot sem növeli. A nyugdíjprémium bevezetéséről egyébként még az Orbán-kormány elődje, a Bajnai-kabinet döntött.

Szegeden találkoztak a nyugdíjas-autóklub tagjai a mihályteleki kultúrházban. Ebédeltek és előadásokat hallgattak. Novemberben nekik is utalják a nyugdíjprémiumot. Ezt még a Bajnai-kormány foglalta törvénybe. Akkor adható, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3 és fél százalékot. Idén a GDP bővülése 4,1 százalék lehet.

Az idősek járandósága a plusznövekedés mértéke megszorozva a nyugdíj összegének a negyedével.

A Hír TV-nek nyilatkozó Szabó Editnek 74 ezer forint a havi juttatása. Ő 11 ezer forintot kaphat. „16 éves korom óta folyamatosan dolgozok. ’96-ban el kellett mennem rokkantnyugdíjba. Utána, amikor betöltöttem a 65 évet, akkor nem mehettem el teljes nyugdíjba, mert akkor több pénzt kellett volna, hogy kapjak” – mondta az asszony.

A nyugdíjasok többsége szerint nem jön rosszul a pénz, de az idősek sajnálják, hogy ez nem számít bele a nyugdíjalapba, azaz a jövő évi emeléskor nem veszik figyelembe. „Szomorúság ebben, hogy úgy tudjuk, nem számít bele a nyugdíjas alapba, és nem is tudjuk, mért szégyöllték ennyire, hogy ezt elmondják” – jegyezte meg Borsos Gyula, a szegedi polgármesteri hivatal idősügyi referense.

Mivel a nyugdíjprémium összege a járandóságtól függ, így azok járnak jobban, akiknek magasabb a nyugdíja. Akinek például 40 ezer forint a juttatása, az 6 ezer forintot kap, 80 ezer forintos nyugdíjtól viszont kétszer ennyi, 12 ezer forint jár.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese ezt igazságosnak tartja, és azt is eredménynek látja, hogy az Orbán-kormány a törvényi szabályozásnak eleget téve az inflációnak megfelelően emeli a nyugdíjakat. „Teljesen igazságos, azt gondolom, és teljesen újszerű. Tehát először fordul elő… az már nem először, hanem a kormányzat, azt hiszem, most már negyedik éve gyakorolja, mert tudja gyakorolni, tehát hogyha nagyobb az inflációs teljesítés év végére, mint ami az év elején a nyugdíjemelés volt, akkor az inflációt korrigálva megkapják az emberek a pénzüket, most is ez fog történni” – emelte ki Németh Szilárd.

Az időseknek nyugdíjbónusz is jár majd – ezt Erzsébet-utalvány formájában kapják majd meg az érintettek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!