2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Igazolja magát: nem tud vagy nem akar válaszolni a posta

2017. június 27., kedd 21:53, frissítve: kedd 22:58

Postások igazoltatták a számláikat befizetőket – írja a Napi.hu. Egy rendeletre hivatkoztak, amely szerint néhány kivételtől eltekintve mindenkinek igazolnia kell magát, aki befizetést végez. A kivételek között vannak azok is, akik a számláikat fizetik be, de hogy pontosan kiket ellenőrizhetnek és kiket nem, azt a posta nem tisztázta.

A szokásos havi csekkbefizetéseit intézte a Napi.hu újságírója a postán, amikor az ügyintéző arra kérte, hogy igazolja magát. Egy pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen született uniós rendelet előírásával igazolta a kérést az ügyintéző. Ez alól csak az képez kivételt, ha valaki adó- vagy pénzbírság befizetését intézi a postán, illetve ha egy szolgáltatónak utal 300 ezer forint alatti összeget. A kivételeket elvileg M és FM jelzés jelöli a csekkeken, de úgy tűnik, a postai gyakorlat nem egyértelmű.

A Hír TV stábja által próbaképpen befizetett csekkek egyikén sem volt jelzés, a postai ügyintéző mégsem kérte el igazolásként a befizető személyijét. Annak ellenére sem, hogy a csekkek ráadásul több névre szóltak. A befizetések után a postai ügyintéző végül arra jutott, nekik csak azt kell ellenőrizni, ha valaki más bankkártyájával fizet.

„Kerestük a postát is, hogy megkérdezzük, pontosan kiknek és milyen fizetések alkalmával kell igazolniuk magukat, illetve hogy kik és milyen okból kaphatnak mentességet ez alól, de a kérdéseinkre nem tudtak vagy nem akartak válaszolni” – foglalta össze munkatársunk.

A közszolgálati egyetem terrorizmust kutató tanára szerint bár valóban létező paragrafusról van szó, semmi értelme a számlák befizetőit ellenőrizni. „Ez butaság, egy kicsit »szívatásnak« tűnik az egész, legalábbis az ilyen végrehajtási utasítás. Míg nem módosítják, és nem pontosítják, hogy konkrétan mire vonatkozik, addig komolytalan, mert rendesen leterheli elsősorban azokat az embereket, akik bankokban, postán dolgoznak, akik a pénzforgalommal foglalkoznak” – fogalmazott Kis-Benedek József egyetemi tanár.

A jogszabály alapján az sem egyértelmű, hogy ha valaki közös költséget fizet be, akkor kell-e igazolnia magát. A postán azt mondták, ők nem ellenőrzik, de a szabály csak a szolgáltatók esetében enged kivételt.

A Hír Televízió kérdéseire a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila azt mondta: ha valaki a számláit vagy a közös költséget fizeti be, azt nem igazoltathatják a postai ügyintézők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!