2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Igazat adtak Tarlósnak

2017. március 25., szombat 18:37, frissítve: vasárnap 12:06

Nemcsak a polgármester, de a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szerint sem kell befizetni a térfigyelő kamerák alapján kiszabott közlekedési szabályszegési bírságot. Azt mondják, a közteresek csak helyszíni jelenlét során bírságolhatnak, kamerák felvételei alapján nem. A Hír TV által megkérdezett jogász szerint nonszensz, hogy a főváros és a kerületek nem ugyanúgy értelmezik a vonatkozó jogszabályokat.

„Akit csak a kamera alapján büntetnek meg, az bátran megkockáztathatja, hogy nem fizeti ki” – javasolta Tarlós István főpolgármester pénteken a megbüntetett autósoknak. Az elmúlt egy évben a főváros több pontján is megváltoztatták a forgalmi rendet, új KRESZ-táblákat helyeztek ki, a szabálytalankodókat pedig kamerák felvételei alapján ötvenezer forintra büntetik. Csak a XII. kerület körülbelül kétszázmillió forintot szedett be ilyen bírságokból tavaly.

„Az én álláspontom akkor is az lenne, mint a főpolgármesteré, ha nem értenék vele egyet, de most ráadásul egyet is értek” – a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) vezetője szerint sem kell befizetni a térfigyelő kamerák alapján kiszabott közlekedési szabályszegési bírságot. A FÖRI azt mondja, a közterület-felügyelő csak helyszíni jelenlét során bírságolhat, azaz vagy megállítja az autóst, vagy a sofőr távollétében, például egy tilosban parkolás esetén, a helyszínen állapítja meg a szabályszegést.

„Itt a felügyelő nincs ott, de a szabályszegő meg a kocsi ott van. A mi értelmezésünk szerint távolléti helyszíni bírságot nem lehet alkalmazni, amikor csak kamerára alapozva jár el valamelyik közterület-felügyelet” – tette hozzá Pető György.

A FÖRI azonban hiába értelmezi így a jogszabályokat, nem utasíthatja a bírságoló kerületi közterület-felügyeleteket, azok önálló jogállású szervek. A Hír TV-nek nyilatkozó jogász szerint nonszensz, hogy a fővárosi és a kerületi közterület-felügyeletek eltérően értelmezik a vonatkozó jogszabályokat.

„Amikor a főpolgármester azt mondja, hogy ne fizessék be az emberek a bírságokat, nem jár el helyesen, mert nem feltétlenül a népszerűséget kell előrevennie, és az autóstársadalmat jogsértésekre vagy a jogkövetésről lebeszélni, sokkal inkább az lenne a feladat, hogy az egységes jogértelmezés megszülessen” – vélte Magyar György.

A jogász azt is megjegyezte: a bírság ellen lehet jogorvoslattal élni, de amíg nem vonják vissza a fizetésre kötelező határozatot, addig azt be kell fizetni. A főpolgármester egyébként a belügyminiszterhez fordul, és a vonatkozó jogszabályok módosítását, valamint az ötvenezer forintos bírság csökkentését kéri.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!