2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Ifj. Lomnici Zoltán: Demszkyék, az SZDSZ morális örökségét vitték tovább Karácsony Gergelyék

Demszkyék, az SZDSZ morális örökségét vitték tovább Karácsony Gergelyék és a fővárosi baloldal elmúlt években mutatott közpénz-ámokfutásukban – mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

  • Ifj. Lomnici Zoltán: Demszkyék, az SZDSZ morális örökségét vitték tovább Karácsony Gergelyék

A Századvég tanácsadója azt is mondta: az eset kapcsán később felvetődhet számos gazdasági jellegű bűncselekmény elkövetésének gyanúja is, így költségvetési csalás, a pénzmosás, illetve a hűtlen kezelés bűncselekménye.

Origó: Újabb elképesztő információk derültek ki a hídpénzbotránnyal kapcsolatban, ezek szerint a Mammut nevű budapesti bevásárlóközpontban cserélhetett gazdát a Lánchíd felújításából kiszivattyúzott csaknem másfél milliárd forint. Történt már hasonló eset a magyar politikatörténetben?

Ifj. Lomnici Zoltán: Bár a hídpénzbotrány kiemelkedően súlyos ügynek minősül, a 2010 előtti balliberális időszakból számos negatív példát tudunk hozni a fővárosi önkormányzatot illetően, így a Demszky Gábor-féle városvezetés éveit jellemző BKV-ügyletekben érintett Strabag-kört is például megemlíthetjük, amikor az SZDSZ osztrák testvérpártjának intézetétől, a Liberális Intézettől érkezett támogatás az SZDSZ-hez, és az intézet vezetője ugyanaz az ember volt, akinek a cége a Strabagnak is dolgozott (az osztrák társaság pedig jól szerepelt az itthoni állami tendereken).   

Demszkyék, az SZDSZ morális örökségét vitték tovább Karácsony Gergelyék és a fővárosi baloldal elmúlt években mutatott közpénz-ámokfutásukban.

A zuglói parkolási botrány Karácsony Gergely nevéhez köthető, aki akkoriban a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Zugló polgármestere volt. Az ügy középpontjában a XIV. kerület parkolási rendszere állt, amelynek üzemeltetése és szervezése körül több kérdés vetődött fel. A vádak szerint a zuglói önkormányzat által kiszervezett parkolási rendszer túlárazott volt, és nem átlátható módon működött, valamint számos olyan üzletkötés történt, amelyben kedvezményes szerződéseket kötöttek bizonyos vállalkozókkal. Két évvel ezelőtt vetődött fel a gyanú azzal kapcsolatban, hogy az MSZP-s országgyűlési képviselő, Molnár Zsolt és egy másik egykoron befolyásos szocialista politikus, Baja Ferenc korábbi miniszter is érintettek lehetnek a Fuzik Zsolt, a BKV egykori informatikai vezetőjének nevével fémjelzett büntetőügyben, vagyis több tízmillió forintot vehettek át. Az ügyészség szerint a volt miniszter, Baja Ferenc a kft. tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért a maga, további 40 milliót pedig Molnár Zsolt számára annak érdekében, hogy a pályázati győzelmet ne akadályozzák meg. 

Említésre méltó e körben továbbá, hogy az egykori szocialista országgyűlési képviselő, Zuschlag János és társai 2007-ben szabálytalanul használták fel a központi költségvetéstől, a Fővárosi Önkormányzattól, a Táncsics Alapítványtól és az Európai Uniótól pályázatokon elnyert támogatásokat. A szabálytalanul felhasznált pénzösszeg meghatározott részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek eseményeit finanszírozták, továbbá a kiskunhalasi MSZP-alapszervezet működtetésére fordították. Zuschlag Jánost a Szegedi Ítélőtábla jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélte.  

A vádak szerint pedig Hagyó Miklós, Budapest egykori szocialista alpolgármestere különböző módon részt vett a BKV-nál történt korrupciós ügyletekben 2009-ben. Hagyó és társai fiktív megbízási szerződéseket kötöttek a BKV-val, a vádak alapján 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozva a közlekedési vállalatnak. Hűtlen kezelés bűntette miatt két év börtönbüntetésre ítélték Hagyó Miklóst, azonban az ítéletet négy évre felfüggesztették.

A teljes cikket az Origo.hu-n olvashatják. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

A DK petíciót intézett Magyar Péterékhez, hogy senkit ne indítsanak rá baloldali polgármesterekre! Milyen is a Demokratikus Koalíció demokráciafelfogása? A HírTV stúdiójában Both Hunor, a Századvég senior elemzője és Sarkadi-Illyés Csaba, az Economix újságírója ütköztette véleményét. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Úgy tűnik, a Tisza Párt egy nap után kihátrált Lajos Béla mögül, pedig korábban hivatalosan is bejelentette, hogy a David Pressman amerikai nagykövettel rendszeres kapcsolatot tartó, a migránsok szabad beáramlása és a genderideológia mellett kampányoló aktivista lesz a párt polgármesterjelöltje a főváros VII. kerületében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!