2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

„Idepiszkítanak, idehánynak…” – A takarítás a szenvedő lakókra vár

2017. február 23., csütörtök 13:17, frissítve: csütörtök 13:23

Az újpestiek szerint élhetetlenné vált mára a mocsoktól a Fóti úton működő hajléktalanszálló környéke. Az önkormányzat azt mondja, ha nem akarják kerülgetni a járdára került emberi ürüléket, nekik kell eltakarítaniuk. A közterület-fenntartó ugyanis csak az úttesten lévő hulladékot köteles elszállítani.

Elkeseredett újpestiek keresték meg fogyasztóvédelmi magazinunkat. A Panaszkönyvnek nyilatkozó lakók szerint a IV. kerületi Fóti úton működő hajléktalanszálló környéke mára élhetetlenné vált.

„Tele van az ablakpárkány poharakkal, boros flakonnal, aztán amikor már kevés van az üvegben, akkor verekednek érte. Idepiszkítanak, idehánynak, idevizelnek… mindent” – fogalmazott az egyik helybéli lakó.

A járdák melletti sövény tele van eldobált üvegekkel, a sokszor részeg hajléktalanok pedig nem tartják be az együttélés szabályait: rendszeresen a házak tövében ürítenek.

„Amikor jönnek errefelé ételért, ételosztásért, bemennek a kisboltba, megveszik a kétliteres műanyag flakonos bort, azt 20-50 méteren belül elfogyasztják. Az üveget hova dobják? Hát természetesen ide, a házak elé. Aztán mi történik? Rájuk jön a szükség. Azt is hol végezzék el, itt a házak előtt” – mondta egy másik panaszos.

A Fóti úton élők már többször kértek segítséget a kerületvezetéstől, de választ nem kaptak. „Reklamálhat az önkormányzatnál, de sajnos rossz hírem van. A fővárosi közterületek tisztaságáról szóló rendelet szerint az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles az előtte lévő járdaszakaszt tisztítani az úttestig” – közölte Nagy István, Újpest fideszes alpolgármestere.

Vagyis, ha a lakók nem akarják kerülgetni a járdára került emberi ürüléket, nekik kell eltakarítaniuk azt. A Fővárosi Közterület-fenntartó ugyanis csak az úttesten lévő hulladékot köteles elszállítani.

A szállót működtető Twist Olivér Alapítvány intézményvezetője azt állítja: munkatársai kétnaponta takarítanak a környéken. „A mi takarító személyzetünk kétnaponta kijár, és akkor innen, az intézmény elejétől egészen a buszmegállóig, ahol a legtöbb melegedő használónk felszáll a buszra, addig összeszedjük a szemetet” – nyilatkozta Tápi Eszter.

A hajléktalanszálló vezetője a Hír TV-nek azt mondta: nyitottak arra, hogy a helyiekkel közösen keressenek megoldást az évek óta húzódó problémára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!