2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Húzós napok jönnek, ha nem veszik őket komolyan

2017. június 17., szombat 21:52, frissítve: vasárnap 09:03

Csak a sürgős beavatkozásokat végzik el a fogorvosok szeptember elején, ha nem tudnak megállapodni a kormánnyal praxisuk állami támogatásának emeléséről. Jelenleg ugyanis nagyjából fele annyi pénzt kapnak mint a háziorvosok, amiből már nem tudnak kijönni.

Már nyolc hónapja, hogy a nemzetközi fogászati szakkiállításon egy gyermekfogorvos lépett hívatlanul az egészségügyi államtitkár mellé a pódiumra. „Az alapellátásban dolgozó, a gyermekfogorvosként dolgozó szakdolgozó kollégák hiába kérik, és hiába fordulnak az összes fórumhoz az alapján az igazságtalanság alapján, hogy a bérezésüket egy jogviszonyállás miatt a közalkalmazotti jogviszonyhoz sorolják” – fogalmazott akkor Gyöngyösi Liza dentálhigiénikus. A doktornő arra is panaszkodott, hogy míg egy háziorvosi praxisra másfél millió forint állami pénz jut, addig a fogorvosok alig 800 ezer forintból gazdálkodnak.

A helyzet azóta sem változott, viszont a szakmabeliek már csaknem 900 aláírást gyűjtöttek össze. A Keszthelyen praktizáló Nagy Ákos fogja össze a tiltakozókat, akik a háziorvosokéhoz hasonló finanszírozást követelnek.

„760 ezer forint a támogatás, ebből kellene kigazdálkodni az orvosnak a saját bérét, az asszisztens bérét, a betegeknek a térítésmentes töméseit, gyökérkezeléseit, fogkő-eltávolításait, fogeltávolításait,  az iskolásoknak az ingyenes szűréseket, a nyugdíjasoknak a fogtechnikai díjon készített fogsort” – mondta Nagy Ákos.

A doktor szerint ha nem tudnak megegyezni a kormánnyal, akkor a rendszer rövid távon összeomlik. Erre is szeretnék felhívni a figyelmet a szeptember elejére, a magyar fogorvosnapok idejére szervezett magyar foghúzó napokkal. Az eddig kiküldött meghívókra nagyon sok orvos reagált úgy, hogy részt vesz a lassító sztrájkban.

„Három (délnyugat-magyarországi – a szerk.) megye egy héttel korábban kapta meg az e-mailt, a háromnapos leállásra a meghívót, és 80-90 százalékban pozitívan azt válaszolták, hogy benne vannak” – tette hozzá Nagy Ákos.

Ha az orvosok nem tudnak megállapodni a kormánnyal, akkor szeptember elején csak sürgős ellátásokat végeznek, egyéb kezelést nem vállalnak. Az akció szervezője azt mondja, hogy addig küzdenek, amíg nem veszik őket komolyan, éppen ezért a foghúzó napokra fővédnöknek Ónodi-Szűcs Zoltánt, a területért felelős államtitkárt kérték fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!