2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Huszonöt éve volt az első sikeres szívátültetés Magyarországon

2017. január 3., kedd 16:25, frissítve: kedd 19:47

Pontosan huszonöt éve, 1992. január 3-án hajtották végre az első sikeres szívátültetést Magyarországon. A műtétet végző Szabó Zoltán egy 28 éves, súlyos betegséggel született férfinak ültetett be új szívet a városmajori szívklinikán. A kórházban azóta 412 ilyen transzplantációt végeztek, ebből kettőt idén.

„A szív, úgymond, engem talált meg” – pontosan huszonöt éve kapott új szívet ebben a kórteremben Schwartz Sándor. Ő az első magyar, aki átültetésen esett át a városmajori szívklinikán. 28 éves volt akkor.

„Volt egy velem született szívbetegségem, amit egyszerűen magyarázva úgy lehetne mondani, hogy aki négy-öt embernek külön-külön volt valamilyen szívbetegsége, az nálam összejött egybe, tehát halmozottan huszonnyolc évig én nagyon betegeskedő, kórházjáró, kórházban bent fekvő egyén voltam” – mesélte a férfi.

Sándor azt mondja, tartott a műtéttől, de nem bánja, hogy kés alá feküdt. Azóta nem volt gond a szívével. Az elmúlt huszonöt évben 412-en kaptak új szívet Magyarországon. Az utolsó öt évben több transzplantációt végeztek, mint a megelőző húszban.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgató azt mondta a Hír TV-nek, hogy minden donorszervet meg kell becsülni.

– Egyetlen donorszervet sem szabad hagyni veszni. Az adatok jól mutatják, hogy összesen 60 alkalmas szív volt Magyarországon tavaly. 58-at beültettünk betegbe, 51-et itt, a Városmajorban, 7-et pedig a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.
– Mi a jövő?
– Szeretnénk egy új szívtranszplantációs osztályt nyitni nem messze innen, ezen a szinten, egy tízágyasat. Ezzel megteremtjük az esélyét annak, hogy a gyorsabb várólistára kerüléssel, további finomítással a donorprogramon az esetleg európai 70-es bűvös számot elérjük.

A várólista még mindig hosszú.

„A szerencsésebbeknek, ugye, négy hónapon belül ajánlanak megfelelő donorszervet, ez a négy hónap úgy jön ki, hogy van, aki szinte a várólistára kerül, és pillanatában megkapja a szervet, van, akinek több mint két évet kell várni erre az alkalmas szervre, fontos az, hogy a páciens a keringési végstádiumban lévő páciens testsúlya és vércsoportja, az milyen, ez alapvetően határozza meg a várólistán való tartózkodás idejét” – árulta el Szabolcs Zoltán, a HTX várólista-bizottság elnöke.

A városmajori szívklinika idén egy új, tízágyas transzplantációs osztályt hoz létre a várólisták csökkentéséért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!