Rágcsálók

Húsz éve nem volt ilyen invázió

PR, 2011. december 3., szombat 14:30, frissítve: szombat 14:30
Húsz éve nem látott rágcsálóinvázió sújtja a Békés megyei gazdákat – számolt be a Hír Televízió. Az aszály miatt sok helyen nem, vagy csak hiányosan kelt ki az őszi vetés. Az egyébként is gyenge növényeket a szárazság miatt elszaporodott mezei egerek és pockok károsítják. A termelők nem tudnak hatékonyan védekezni, így attól tartanak, hogy a kártevők tavasszal még nagyobb pusztítást végeznek a földeken.

Ahol már legalább 10 centis búzának kellene állnia, az aszály miatt még ki sem kelt az őszi vetés. Békés megyében a repce háromnegyede is kipusztult a szárazság miatt. A föld olyan kemény, hogy a gazdák szántani sem tudnak. A megmaradt növényeket az aszály miatt elszaporodott rágcsálók károsítják. Az egerek, pockok leszakítják a hajtásokat, akár csupaszra is rágják a táblákat.


Pepó Pál őstermelő attól tart, a „másodlagos kártétel az lesz, amikor az egerek a tavaszi vetésekben fognak újra szaporodni”. A gazdák nem tudnak megfelelően védekezni a kártevők ellen. Eseti engedéllyel ugyan juthatnak rágcsálóirtószerhez, ez azonban a vadmadarakat is elpusztíthatja, ráadásul nem elég hatékony. A gazdák szerint a vetést a csapadékos idő vagy a rendkívül kemény fagyok menthetik meg a rágcsálóktól.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés