2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hulladékkáosz: az utcán maradhat a szemét

,

2016. május 27., péntek 19:25, frissítve: szombat 09:05

Több mint 100 településen állhat le a szemétszállítás heteken belül, ha az állami cég nem fizet a szolgáltatónak. A Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. levélben figyelmeztette erre az állami társaságot. Utóbbi viszont rémhírkeltésről beszél, a Fides- frakció szóvivője pedig egyelőre nem lát okot az aggodalomra.

Borítják a szemeteskonténert vidéken. Néhány hét múlva azonban ez leállhat – legalábbis a Zöld Híd Régió szolgáltatási területén, több mint 100 településen. A probléma forrása szerintük az államosítás – áprilistól ugyanis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. számláz a lakosságnak, ez utalja tovább a pénzt a szolgáltatóknak. Az önkormányzati tulajdonú cég azonban hiába vár, pénzt máig nem kaptak – emiatt várhatóan nemcsak a béreket nem tudják majd kifizetni, de a kocsikat is le kell állítaniuk. Az állami holding rémhírkeltésről beszél.

„Az a helyzet nem állhat elő, hogy a szemetet nem viszik el. Mi a közszolgáltatóknak biztosítjuk a likviditást, hiszen fel vagyunk erre készülve. Reményeink szerint 2 héten belül már minden közszolgáltató pénzhez jut. Egy olyan rémhírkeltés áll e mögött a levél mögött, amely ha visszanézik, akkor folyamatosan egy cég oldaláról van felfújva” – hívta rá fel a figyelmet Weingarten Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A több mint 100 önkormányzatot összefogó Északkelet Pest Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke kételkedik abban, hogy az állami holding 2 hét alatt be tudja szedni a pénzt.

„Hogyha nincs kiszámlázva május végén, akkor nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ezek a pénzek befizetésre kerülnek. Én is fogyasztó vagyok, én még számlát nem kaptam az elmúlt napokban, tehát ez azt jelenti, hogy itt 10 nap alatt akarják beszedni 300 ezer embernek a szolgáltatási díját, és azt gyorsan visszautalni. Biztos, hogy vannak csodák, ebbe a kérdésbe én nem tudok beleszólni, nem látok rá. Én csak azt tudom, hogy ha nincs itt június 25-ig ez a pénz, akkor nem tud szolgáltatni a cég” – közölte Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is aggódik.

„Ez az év rá fog menni az átszervezés előkészítésére. A magyar államnak előre kell a pénzt beletennie, nem utólag, mert van egy másfél-két hónap, amit nem fog kibírni a cégek nagy része. Főleg azok, amelyekben az önkormányzat is tulajdonos. A magyar állami tulajdonú cégeket, így az NHSZ Kft.-t a vagyonkezelő valamilyen módon tőkejuttatásban részesíti, de az önkormányzati cégeknél azzal, hogy valamilyen módon visszajön a pénz, nem lehet számolni, így az önkormányzati cégek már nem szeretnének befektetni” – fogalmazott Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

A Fidesz-frakció szóvivője egyelőre nem kommentál. „Most ne vizionáljuk, hogy majd mi omlik össze, mert szerintem meg nem omlik össze” – mondta Halász János.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a katasztrófavédelemben bízik. „Én úgy tudom, hogy egy észak-magyarországi cég, valami Zöld Híd vagy ilyesmi cég jelezte, hogy fizetési problémái vannak. Ez nem általában Magyarországra, hanem Észak-Magyarország egyes térségeire vonatkozik. Mint tudja, részben finanszírozzuk ezt, de a kaszttófavédelemnek van jogköre, hogy kijelölhet más szolgáltatót, tehát én nem gondolnám, hogy a szemét nem lesz elszállítva” – így Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Ha az állami holding nem tudja időben beszedni a szemétdíjat, a központi költségvetésből juthat előleghez, ami több milliárd forintos költséget jelenthet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!