2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Hová tűntek a játszóterekre adott milliárdok?

2016. július 26., kedd 15:48, frissítve: kedd 16:05

Furcsállja az LMP, hogy a kormánypártot nem izgatja, hogy hová tűnt a játszóterekre költött milliárdos támogatás. Az unió csalás elleni hivatala 2015 óta vizsgálódik, mert szerintük túlárazva húztak fel több mint száz játszóteret magyarországi településeken 2010-ben, közvetlenül a kormányváltás után. A pályázati szerződéseket a baloldali kispárt csak peres úton kapta meg a vidékfejlesztési hivataltól.

A 325 lelkes Tolna megyei Kismányok több mint 26 millió forintos támogatást kapott játszótérépítésre még 2010-ben. A pénzre a kormány vidékfejlesztési programjában lehetett pályázni, a költségeket az unió állta.

A játszótérprojektet egy külsős cég vitte, amely még a pályázat megírásáért sem kért pénzt az önkormányzattól. Bár a képviselő-testület furcsállta a cég nagylelkűségét, annak ellenére belementek a fejlesztésbe, hogy a játszótér többe került, mint a falu éves költségvetése.

„Furcsállni furcsálltuk, illetve lehetett választani… Azt hiszem, hogy a legkisebb játszótéri eszköz az 5 millió forint volt, de lehet, hogy csak 3. És így mentek fel az árak. Mi abból indultunk ki, ha nekünk ingyen, bérmentve építenek egy játszóteret, akkor, ha lúd, akkor legyen kövér alapon, akkor egy nagyot választunk” – mondta el Simon László polgármester.

2009-ben és 2010-ben – főképpen a kormányváltás után – 145 önkormányzatnál húztak fel ugyanilyen konstrukcióban játszóteret, szinte valamennyi irracionálisan sokba került. Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az Olaf szerint az uniós átlagárat 35 százalékkal múlták felül a magyar játszóterek.

Az LMP szerint az uniós pénzt a kormány segítségével lopták el. A párt szerint ezt bizonyítja az is, hogy miközben az Olaf is vizsgálódik, addig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megpróbálja eltussolni az ügyet.

„A hivatal megpróbálta eldugdosni ezeket a pályázatokat, pályázati anyagokat, viszont az LMP az adatigénylési perben ezeket kiperelte, és ezek a birtokunkban vannak, ezeket átnéztük, megvizsgáltuk és azt látjuk, hogy 1,78 milliárd forintnyi összeg lett odaítélve, becsléseink szerint ennek kb. a fele korrupcióra ment el, kb. a fele jutott illetéktelen zsebekbe” – mondta el Gál József, az LMP szóvivője.

Az Olaf megállapításai miatt 2015-ben a településeknek vissza kellett fizetniük az 1,8 milliárd forintnyi uniós támogatást. Nem sokkal később egy kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben, amely ugyanilyen összegben adott támogatást működőképességre. A milliós összegekre 140 település pályázhatott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!