2024. 06. 30. Vasárnap Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 12:00

Zágráb cáfolja, hogy lefegyverezték a rendőreiket a magyar hatóságok

2015. szeptember 19., szombat 07:00, frissítve: szombat 13:18

40 horvát rendőrt fegyvereztek le a magyar rendőrök.

A horvát egyenruhások a magyarbólyi vasútállomásra tartó, menekültekkel teli vonatot kísérték. A szerelvény előzetes értesítés nélkül érkezett magyar területre a horvátországi Pélmonostorból. A migránsokat a község vasútállomásán átszállították egy mentesítő személyvonatra, amellyel először Pécsre vitték őket.

– Egy nagyon súlyos határincidens is történt, hiszen Magyarbóly községre egy olyan vonat érkezett, minden előzetes értesítés nélkül, több mint ezer migránssal a fedélzetén, negyven, azaz negyven horvát rendőr kíséretében magyar területre, mindenféle értesítés és engedély nélkül, ami egy nagyon komoly részben határsértésnek, illetve több bűncselekménynek a gyanúját is felveti, ennek vizsgálata folyamatban van, arról tudok beszámolni, hogy a szerelvény vezetőjét őrizetbe vették, illetve 40 rendőrrel kapcsolatban is intézkedtek – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Zágráb cáfolja, hogy őrizetbe vették a Magyarországra érkező horvát rendőröket. A horvát rendőrség azt közölte: nem igaz, hogy a magyar hatóságok őrizetbe vették és lefegyverezték volna kollégáikat. A horvát belügyminiszter pedig egy lapnak azt nyilatkozta: „a rendőrök Magyarországgal egyetértésben, a rend fenntartása érdekében kísérték a migránsokat, de Magyarország nyilvánvalóan úgy döntött, hogy meghamisítja és kiforgatja ennek a megállapodásnak az értelmét”.

Már lekerült róluk a fegyver

A magyar rendőrség másképp emlékszik a tegnapi határ-incidensre, mint a horvát. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs főosztályvezető-helyettese szerint horvát kollégáik nem egyeztettek velük, mielőtt begurult volna a migránsokkal teli szerelvény Magyarbólyba. Makula György főosztályvezető-helyettes ugyanakkor azt elismerte, hogy nem fegyverezték le a horvát egyenruhásokat, mert mire intézkedésre került a sor, már lekerült róluk a lőfegyver.

„Amikor beérkezett a vonat az állomásra, az interneten látható felvételek tanúsága szerint is volt fegyver a horvát rendőröknél, akkor amikor igazoltatták a magyar rendőrök a horvát rendőröket, akkor már nem volt. Tehát amit a rendőrség rögzített a saját jelentésében, az az, hogy nem volt náluk fegyver, ugyanakkor a rendőrség vizsgálja azt az eltelt körülbelül 3 órát, ugye amíg beérkezett a vonat és megtörtént az igazoltatás, ugye a horvát rendőrök igazoltatása, mi történt ez alatt az idő alatt” – mondta az ORFK Kommunikációs Szolgálatának fosztályvezető-helyettese.

A Magyarbólyba begördült, migránsokkal teli szerelvényt a rendőrség még tegnap lefoglalta, a jármű még mindig a helyszínen, a vonatsíneken áll – jelentette tudósítónk a helyszínről reggel 10 órakor.

A lefoglalt szerelvény és egy hozzá kapcsolt mozdony is ott áll már majdnem egy napja Magyarbólyon. A vonat a forgalmat nem zavarja, a tegnap őrizetbe vett vezető helyett két másik érkezett a helyszínre – mondta el tudósítónk délben a helyszínről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!