2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Komment 05:00

Hóman-szobor: kitérő választ adott L. Simon

2015. december 17., csütörtök 18:10

Kitérő választ adott L. Simon László arra a kérdésre, hogy valóban ő kezdeményezte-e a Hóman-szobor felállítását Székesfehérváron. A Fejér megyei múzeum korábbi igazgatója ugyanis azt állította, hogy két éve még a Miniszterelnökség államtitkára kereste meg az ügyben. Az egykori kultuszminiszter nevét viselő alapítvány szerint nincs jogi akadálya a szoborállításnak, ezért az év végén megtartják az avatást.

A tiltakozás ellenére felállítja a Hóman-szobrot az egykori kultuszminiszter nevét viselő alapítvány. A civil szervezet elnöke Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: nincs jogi akadálya a székesfehérvári szoborállításnak.

– Jelen pillanatban úgy áll, hogy mindenképpen felállítjuk – nyilatkozta Kováts Gábor.
– És hol?
– Bartók Béla téren.
– Tehát közterületen?
– Az alapítvány nem vonta vissza a szoborállítási kezdeményezést. Az alapítvány a mai napig még azt tartja, hogy a szobrot december 29-én, a Bartók Béla téren meghirdetett, ünnepélyes keretek között felállítja – fogalmazott a Hóman Bálint Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Fejér megyei múzeum korábbi igazgatója szerint nem civil szervezet, hanem L. Simon László kezdeményezte, hogy szobrot állítsanak Hóman Bálintnak. Fülöp Gyula azt mondta: a Miniszterelnökség államtitkára Klebelsberg Kunó szobrának felállítása után hívta fel őt két éve, hogy szeretné, ha az egykori kultuszminiszter is szobrot kapna a téren.

L. Simon László kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy valóban ő volt-e az ötletgazda. Az államtitkár a Hír TV kérdésére többször is csak annyit mondott, hogy egyetért Orbán Viktor szoborállítással kapcsolatos álláspontjával.

– Állítólag a múzeumigazgató azt nyilatkozta, hogy eredetileg ez az ön ötlete volt…
– Tegnap a Klubrádióban már mást nyilatkozott. Olvassák el, hogy mit nyilatkozott a Klubrádióban!
– Tehát akkor ezt Ön tagadja?
– Én nem mondtam se azt, hogy igen, se azt, hogy nem…

A miniszterelnök kedden az alkotmányra hivatkozva úgy nyilatkozott a parlamentben: a kormány nem támogatja, hogy szobrot állítsanak olyan politikusnak, aki együttműködött Magyarország elnyomóival. Orbán Viktor arra utalt, hogy Hóman Bálint a nyilas hatalomátvétel után sem mondott le országgyűlési mandátumáról. A kormányfő májusban, amikor együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár polgármesterével, még másként értékelte a volt kultuszminiszter szerepét. „Emlékezzünk meg arról, hogy ennek a városnak Hóman Bálint volt az országgyűlési képviselője, akit nemrégiben jogi értelemben teljes mértékben rehabilitáltak, ez a városunk rehabilitálását is jelenti, ezért üdvözöljük ezt a döntést, és örülünk annak, hogy Hóman Bálint emléke Székesfehérvár városából nem tűnik el, és reméljük, hogy hamarosan a tudományos és közéleti rehabilitáció is meg fog történni” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

Az alapítvány korábban 15 millió forintot kapott az Igazságügyi Minisztériumtól, 2 milliót pedig a székesfehérvári önkormányzattól a szoborra, az állami támogatást végül vissza kellett fizetniük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!