2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Szerdán tárgyalhatnak a devizahitelek forintosításáról

Már szerdán tárgyalhat a devizahitelek forintosításáról a kormány. Ezt a miniszterelnök jelentette be a Fidesz–KDNP frakcióülése után. Orbán Viktor kifejtette, az átváltásról még nem állapodtak meg a bankszövetséggel, de a nemzetgazdasági miniszter korábban nem zárta ki, hogy piaci árfolyamon forintosítják a devizahiteleket. A kabinet szerdán tárgyal a fair bankokról szóló törvényjavaslatról is, amiről a kormányfő csak annyit mondott, a törvény a hitelfelvevőket védi majd, és egyensúlyt hoz létre a bankok és a hitelfelvevők között.

Szigorúbb szabályozást és követhetőbb hitelszerződéseket tartalmaz a fair bankokról szóló kormánypárti előterjesztés. „2016. január 1-jéig garantáljuk azt, hogy az összes hitel esetében át kell térni a szigorúan szabályozott fogyasztói hitelekre. Nem maradhat szabályozatlan, régi feltételekkel hitel Magyarországon” – közölte Rogán Antal frakcióvezető.

Az addig felvett hitelszerződésekre a korábbinál jóval szigorúbb szabályozás lesz érvényes. Rogán Antal a Fidesz frakcióülése után úgy nyilatkozott: azt javasolják a kormánynak, hogy kölcsönszerződéseknél a kamaton és kamatfeláron a bank csak háromévente változtathasson, emellett háromévente ingyen lehetne felmondani a szerződéseket. „Hároméves kamatperiódusnál a változtatás csak úgy történhet meg, ha a bank előtte kamatváltoztatási mutatót, egy objektív indexet határoz meg, amelyet a szerződésben rögzít, és ezt minden alkalommal az MNB-nek jóvá kell hagynia. Az MNB jóváhagyása nélkül tehát ilyen jellegű változtatásra, tipikus egyoldalú szerződésmódosításra nem kerülhet sor” – mondta a fideszes politikus.

A devizahitelek forintosításáról és az átváltási értékről még nem született döntés. „A holnapi kormányülésen Varga miniszter úr fog beszélni arról, hogy milyen ütemezésben akarjuk végrehajtani a forintosítást. Mi sürgetjük egyébként, jó lenne tehát minél hamarabb túlesni ezen, de még a bankszövetséggel nem jött létre a megállapodás” – mondta a Hír TV kérdésére Orbán Viktor.

Az MNB felkészül

A lakossági devizahitelek forintosítására a Magyar Nemzeti Bank kilencmilliárd eurót szabadít fel a devizatartalékból. Az intézmény közleményében azt írta: egyeztetnek a bankokkal arról, hogy ne a piacról, hanem az MNB-től vásárolják meg az intézkedéshez szükséges devizát. A jegybank szerint a megállapodásokkal lehet garantálni a folyamat kiszámíthatóságát és kiküszöbölni az esetleges forintgyengülést.

„Nincs szükség semmiféle szabályozásra. […] Ez kölcsönösen előnyös együttműködés. Gondolkozunk azon, hogy ezt formális szerződésben is megjelenítsük, de nem kell semmi ösztönzőt használni, hiszen saját érdekük is, hogy ezt a szerződést aláírva a nemzeti banknál szerezzék be a devizát” – nyilatkozta a Hír TV-nek Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Az elemzők azt mondják, a jegybank láthatóan egyezségre törekszik. „Kötelezni elvileg kötelezhet, hiszen bármilyen rendelet ezt előírhatja, de a Magyar Nemzeti Bank láthatóan nem ezt az utat járja, hanem megegyezésre törekszik a bankszektorral, mégpedig úgy, hogy kedvező feltételekkel bocsátja a bankok rendelkezésére a szükséges eurómennyiséget. A mi tapasztalatunk szerint a bankok üdvözlik azt, hogy az MNB segít nekik a devizaforrások lezárásában” – vélekedett Palkó István, a Portfólió vezető elemzője.

Az elemzők azt mondják, a forint árfolyamát elsősorban az befolyásolhatja, hogy milyen árfolyamon megy végbe a devizahitelek forintosítása. Amennyiben a jelenleginél 10 százalékkal alacsonyabb lenne az átváltási árfolyam, az 250-300 milliárd forintos veszteséget jelentene a bankszektornak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!