2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Holnap is taxisok bénítják meg a fővárost

,

2016. május 2., hétfő 07:02, frissítve: kedd 06:43

A taxisok kedden újra tüntetnek Budapesten, a demonstráció ezúttal nem a reggeli, hanem a délutáni csúcsforgalmat érinti majd. A sofőröket egyelőre nem győzte meg a fejlesztési államtitkár, aki ismét egyeztetett velük.

„A cél az, hogy ennek a magyar szabályokat semmibe vevő cégnek a működését lehetetlenné tegyük, és teljes egészében kiszorítsuk Magyarországról.” Az Uberről beszélt a közlekedésért is felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Fónagy János. Budapesten az internetes fuvarszervező vállalkozás a taxisok legnagyobb versenytársa. A szaktárca törvénymódosítással kényszerítené ugyanazokat a feltételeket az uberesekre, mint a taxisokra. Ha a parlament elfogadja a szigorítást, a hatóságok egy évre blokkolhatják az Uber honlapját és mobiltelefonos alkalmazását.

„Akik eleget tesznek a magyar szabályoknak, megszerzik azokat a személyi jogosítványokat, a gépkocsinak a megfelelő műszaki feltételeit, tehát beállnak a legális sorba, azok tevékenysége ellen nincs kifogásunk, de akkor ők már nem uberesek, hanem magyar taxisok” – jelentette ki Fónagy János. Az államtitkár szerint nincs összefüggés a múlt heti taxis tüntetés és a kemény kormányzati fellépés között.

A demonstráció egyik szervezője szerint a hatósági ellenőrzések elmaradása nemcsak az Uber-sofőröket bátorította fel, hanem a hiéna taxisokat. „Van ma Magyarországon egy személyszállításról szóló törvény. Azt, hogy ezt melyik hatóság, melyik hivatal fogja végrehajtani, nem a mi kompetenciánk. Viszont létezik a törvény, tehát mindenki, aki a feketegazdaságban dolgozik, engedély nélkül, az ellen várjuk a hathatós fellépést a hatóság részéről. Ehhez nem kell törvényt módosítani. Az, hogy egy külföldi cég ellen, amely ezt az applikációt üzemelteti, a kormány milyen törvénymódosítással akar eljárni, megint más kérdés” – mondta Gottlieb Géza.

A taxisok kedd délután három órától tartanak újabb forgalomlassító demonstrációt a fővárosban. Az Uber már korábban közölte, hogy álláspontja szerint a törvényi szigorítás az alkotmányt és az uniós jogot is sértené.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!