2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Hollik: Prekoncepciók alapján gyártottak véleményeket hazánkról

2016. december 9., péntek 19:46, frissítve: péntek 20:17

Ma van a korrupcióellenes világnap. Az MSZP törvénycsomagot mutatott be, a kormány viszont épp a héten lépett ki egy nemzetközi antikorrupciós csoportból. A külügyminiszter szerint az uniós ügyészség felállítását sem támogatják, mert a magyarországi szervek is fel tudják tárni az esetleges visszaéléseket.

Folyamatosan korrupciós ügyeket emleget az ellenzék, és bár a feljelentések után nyomozás indul, de az ügyek ritkán jutnak el a bíróságokra. A hasonló esetek miatt kezdeményezte Brüsszel egy uniós szintű ügyészség felállítását. Ezt azonban több kormány, köztük a magyar is ellenzi. A külügyminiszter az ország szuverenitására hivatkozik.

„Mi nem támogatjuk, hogy bármifajta hatáskört a tagállamoktól ez EU elvegyen. Az elmúlt másfél-két évben azt láttuk, hogy azok a válaszok, amik EU válságaira születettek, azok mind tagállami szinten születtek, közösségi szinten hatékony választ még nem láttunk. Ezért generálisan az az álláspontunk, hogy a lehető legtöbb hatáskört a tagállamok szintjén kell megtartanunk” – nyilatkozta Szijjártó Péter.

A héten derült ki, hogy Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű korrupcióellenes csoportból, amely a közpénzek felhasználását valamint a kormányok működését vizsgálja. A KDNP egyetért a lépéssel.

„Prekoncepció alapján gyártottak véleményeket Magyarország korrupciós helyzetéről, éppen ezért úgy gondoljuk, hogy ilyen szervezetben, ahol az érintett a tagállamokat nem kérdezik meg az őket érintő ügyekről, ott nem érdemes annak a szervezetnek a tagja lenni” – jelentette ki Hollik István.

Az MSZP egy törvénycsomaggal lépne fel a korrupció ellen. Újraszabályoznák a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságát, a vagyonnyilatkozatokat és a politikusi összeférhetetlenséget.

„A miniszteri biztosok, miniszterelnöki megbízottak, kormánybiztosok népes táborát, akiknek tevékenysége, fizetése, ellátása, befolyása, informális befolyása ma teljesen nyomon követhetetlen és meggyőződésem szerint sarokpillére annak, hogy gyakorlatilag maffiaszerű döntéshozatal zajlik ma Magyarországon” – mondta Harangozó Tamás.

A Transparency International kutatása szerint az emberek többsége úgy gondolja, hogy a korrupciós helyzet folyamatosan romlik Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!