2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Hogy nyert támogatást a VS.hu?

2016. május 1., vasárnap 11:05, frissítve: hétfő 01:02

Továbbra sem tudni, hogy több pályázóval szemben nyert, vagy csak a rokoni kapcsolatok miatt kapott támogatást az MNB alapítványaitól a VS.hu. A múlt héten derült ki, hogy a portál kiadója több mint 500 millió forintot kapott cikkekre a Pallas Athéné alapítványaitól. A cég tulajdonosi köréhez köthető Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvére nem állt Látótér című műsorunk kamerája elé, ahogy a VS.hu ügyvezető igazgatója sem válaszolt stábunk kérdéseire.

A Wesselényi utcai épület harmadik emelete néhány napja kiürült. Az itt működő VS.hu hírportál munkatársai sorra adták be a felmondásukat, miután kiderült, a kiadó több mint félmilliárdnyi közpénzt kapott a Magyar Nemzeti Bank alapítványain keresztül. „Innentől kezdve ha mondjuk én közpénzek útjával, közpénzek transzparenciájával szeretnék foglalkozni, akkor természetesen bárki felteheti a kérdést, hogy na, jó, de akkor mi van a saját kiadómmal, vagy mi van a saját lapommal” – mondta Kósa András volt újságíró.

A lap kiadóját már régóta kapcsolatba hozzák Matolcsy György MNB-elnök unokatestvérével, Szemerey Tamással. „Eddig senki nem cáfolta, amikor Szemerey Tamás neve felmerült. Úgyhogy körülbelül mi is ennyit tudtunk, hogy ő lehet ott az egyik tulajdonos, az egyik finanszírozó. És akkor emellett még egyébként máshonnan is jött az MNB növekedésihitel-programja, ami ugye teljesen nyilvánosan, reklámkampány révén futott az oldalon – tette hozzá Kósa András.

A Növekedési Hitelbank szintén Szemereyé. A Látótér itt kereste az üzletembert, de a pénzintézet székhelyén nem fogadták a stábot barátságosan. Szemereytől azt kérdezte volna a Látótér, hogy hány pályázóval versengett, volt-e tender, és hogy csak rokonsági alapon kapott-e majd félmilliárdot a VS.hu. Elbújt a kamera elől Száraz István, a VS ügyvezetője is.

A drága belvárosi lakás egyébként hivatalosan Száraz István több cégének is székhelye, így például a Frank Digital Kft.-nek is, amely szintén nyert több mint ötvenmillió forintot az MNB alapítványaitól. Szemerey cége pedig egy elemzés elkészítéséért havonta 750 ezer forintot kaszált mind az öt MNB-s alapítványtól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!