2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Hódmezővásárhelyen sem díjazzák Lázár ötletét

2017. június 11., vasárnap 10:33, frissítve: vasárnap 10:45

Saját városában sem örülnek sokan Lázár János panelreformjának. A kancelláriaminiszter német mintára építtetné át a tízemeleteseket Hódmezővásárhelyen. Nehezíti a helyzetet, hogy a kormány szinte kizárólag magántulajdonban lévő lakásokat akar lebontani. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint kapacitás lenne ugyan a visszabontásra, de tapasztalat híján a felkészülésre idő kell, és nagy kérdés az is, miből finanszírozzák majd a programot.

Arany Sándorné 41 éve lakik egy tízemeletes hódmezővásárhelyi ház legfelső emeletén. Nem fűt többet, mint a lejjebb lakók, és nyáron sem melegebb a lakása. Az asszony szerint őrültség a kormány ötlete, a lakók el sem tudják képzelni, hogy lehetne megvalósítani az elképzelést.


A tízemeletesekben sok idős ember lakik, akik már nem szeretnének költözni. A fiatalabbak sem lelkesednek a kormány bontási ötletéért.

A kormány német példával indokolja a terveket. Ott azonban az átépített panelok önkormányzati tulajdonban voltak, Magyarországon viszont szinte kizárólag magántulajdonban. Ráadásul Németországban sok lakás üresen állt.

„Három-négy olyan megoldás van, ami Németországban már bevált és működik. Ebben volt olyan is, amikor visszabontottak vagy elbontottak épületeket. A lakók számára állami segítséggel százszázalékos állami támogatással lakhatási megoldást találtak. Ezt a programot fogjuk kipróbálni” – vázolta az elképzelést Lázár János kancelláriaminiszter korábban.

Tarnai István építész a hetvenes években részt vett ezeknek a házaknak a tervezésében. Azt mondja, a bontás műszakilag nem indokolt, és a városképnek is sokat ártana. Az építész szerint elsősorban a lakókat kell megkérdezni, hogy akarják-e a változást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!