2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:55

Hivatali vesztegetés a vád a volt fideszes városvezető ellen

2017. január 11., szerda 14:08, frissítve: szerda 14:34

Megkezdődött Szigetvár volt fideszes polgármesterének és két társának büntetőpere a Pécsi Törvényszéken. Hivatali vesztegetés bűntettével vádolja őket az ügyészség. A városvezető külföldről, a hivatal autójával hozatott haza egy képviselőt azért, hogy minősített többségű döntést tudjon hozni egy családját érintő előterjesztésben.

Kolovics János 2010 és 2014 között volt Szigetvár fideszes polgármestere. A vádirat szerint felesége korábbi házasságából született fiát szerette volna az önkormányzat tulajdonában lévő vízműcég vezetőjének megválasztatni. Ehhez minősített többségre volt szükség, amelyet csak egy Németországban dolgozó MSZP-s képviselő szavazatával tudott elérni. Emiatt érte küldte az önkormányzati gépkocsit, mely hazahozta.

„Németországból a hivatali gépkocsival, amelyet az önkormányzat biztosított, visszatért Szigetvárra, és ott 2013. október 26. napján a képviselő-testületi ülésen részt vett, mely során a polgármesteri előterjesztésnek megfelelően szavazott” – ismertette a szocialista politikusról Orosz Péter ügyész.

A hivatali kocsi a szavazás után a ferihegyi repülőtérre szállította. A polgármester megígérte neki, hogy a szívességet viszonozza. A vízműcég a képviselő cégével szórólapterjesztésről kötött megállapodást csaknem négymillió forintért. A munkát azonban nem végezték el az ügyészség szerint.

Az elsőrendű vádlott a bíróságon azt mondta, nem követett el bűncselekményt. „A büntetőjogi felelősségemet nem ismerem el. A vallomásomat fenntartom azzal, hogy mindenben a lelkiismeretem és az eskümben foglaltaknak megfelelően szavaztam Szigetvár testületének önkormányzati ülésein” – jelentette ki Z. Lajos.

Kolovics János volt polgármester, az ügy harmadrendű vádlottja szintén tagadta bűnösségét a bírói kérdésre:

– Megkérdezem önt: a büntetőjogi felelősségét elismeri-e a terhére rótt cselekményekkel kapcsolatban?
– Nem, nem vagyok bűnös.

A tárgyalás a tanúk és szakértők meghallgatásával februárban folytatódik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!