2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Hitleres-zsidós vicc a Mediaworkshöz tartozó megyei lapban

,

2017. január 17., kedd 15:27, frissítve: szerda 07:31

Hitlerről és a zsidó rabokról szóló viccel próbálta szórakoztatni olvasóit a kormányközeli kézbe került Veszprém Megyei Napló. A kereszténydemokrata Hollik István médiahatósági eljárásra számít, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője viszont jóvátételt vár a laptól. A haláltáborokról szóló vicc egyébként épp a budapesti gettó felszabadulásának 72. évfordulóján jelent meg.

„Azt a zsidó rabot, aki át tudja ugrani a kerítést, Hitler lelöveti.” – Így végződik a veszprémi naplóban megjelent napi vicc. A lap megbízott szerkesztőjének közleménye szerint olvasóik „megszokták, sőt keresik is az újság utolsó oldalán megjelenő viccet, amelyek eddig az olvasókból mosolygást váltottak ki.” Azt írják, sajnálattal észlelték, hogy voltak, akik a mostani viccet sértőnek találták.

A KDNP-s Hollik István szerint hatósági vizsgálatra van szükség, amiért antiszemita humor került a kormányközeli tulajdonba került vidéki lap viccrovatába. „Azt gondolom, hogy a médiavállalkozásokra is vonatkoznak törvények, azokat mindenkinek be kell tartani. A szabályozó hatóság, ha erről értesül, akkor el fog járni. Amit én láttam, azt gondolom, hogy ennek a vége büntetés lesz, ez teljesen nyilvánvaló” – nyilatkozta a politikus.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője jóvátételt vár a laptól. „Minősíthetetlen dolog egy antiszemita felhangú és ráadásul a haláltáborokon viccelődő humornak helyet adó, ha ezt lehet egyáltalán humornak nevezni, megjelenés bármilyen lapban. A sajtóetikához én nem értek, az etikához úgy általában azért úgy érzem, valami megérzésem azért van és ez nyilvánvalóan minősíthetetlen. Az biztos, hogy ennek aztán a javítása abban van, hogy az olvasóközönségnek valamilyen, úgy általában erről a történetről és a történelemnek erről az eléggé szomorú fejezetéről egy kis ismeretterjesztést helyet adjon ez a lap” – fejtette ki Köves Slomó.

A megbízott főszerkesztő a botrány kirobbanása után a Hír TV-nek eljuttatott közleményben elnézést kért a vicc miatt. A Veszprém Megyei Napló korábbi főszerkesztőjét egyébként néhány hete, a Fejér Megyei Hírlapban megjelent átírt Orbán Viktor-interjú után rúgta ki a Mediaworks tulajdonába került Pannon Lapok Társasága.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!