2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Hisztériakeltés a CEU ügye”

2017. március 30., csütörtök 17:17, frissítve: csütörtök 20:02

Politikai hisztériakeltésnek tartja a Miniszterelnökséget vezető miniszter az oktatási törvény szigorítását érintő vitát. Lázár János azt mondta: az Oktatási Hivatal 28 külföldi egyetemet vizsgált, amelyből csak egy működött szabályosan. A Jobbik szerint fontos az átláthatóság, de nem tiltana be oktatási intézményeket. A Demokratikus Koalíció petíciót indít és tüntetést szervez a Közép-európai Egyetemért.

Az Oktatási Hivatal felülvizsgálata jogszerű, alapos, törvényes és körültekintő.

A külföldi egyetemeknek is be kell tartaniuk a játékszabályokat – mondta Lázár János a felsőoktatási törvény szigorításáról. A kancelláriaminiszter szerint túlpolitizálják az ügyet a közelgő választási kampány miatt.

„Minden külföldi egyetem, amelyet megvizsgáltunk, számíthat arra, hogy a magyar kormány fair, korrekt, méltányos úton fogja megvizsgálni a kérelmét akár a jövőbeli együttműködésre, akár a képzésre vonatkozóan. Mi semmi mást nem szeretnénk elérni, mint hogy az egyetemen tanuló diákok érdekében mindenki tartsa be a magyarországi játékszabályokat, mivel Magyarországon a törvények előtt mindenki egyenlő, a magyar törvények mindenkire vonatkoznak”” – nyilatkozta Lázár János.

A kormányoldal politikusai közül többek sokat köszönhetnek a Közép-európai Egyetemnek. Kovács Zoltán nemcsak a CEU-n tanult, de PhD-ösztöndíjat is kapott az intézménytől. Járóka Lívia korábbi fideszes európai parlamenti képviselő szintén az intézmény hallgatója volt. Illés Zoltán korábbi környezetvédelmi államtitkár pedig 1997 óta az egyetem oktatója. Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere jelenleg is a CEU kuratóriumának tagja.

„Szarkasztikus is akarok lenni ebben a dologban, én ott is tanultam, van diplomám ott is meg doktori fokozatom ott is. Én azt gondolom, ezt néhányszor tisztáztuk” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A Jobbik szerint fontos az átláthatóság, a párt azonban az oktatási intézmények betiltását ellenzi.

„A Jobbik kormányzása alatt nem kerülne sor egyetembezárásokra. Nem tartom egészséges folyamatnak, ha kívülről parancsszóra lehetetlenítenek el intézményeket, de látni kell azt is, hogy Magyarországon állóháború alakult ki az utóbbi egy évben, amely civil szervezeteket, oktatási intézményeket, magánintézményeket érint, legyenek akkreditáltak vagy sem” – reagált a párt alelnöke, Z. Kárpát Dániel.

A Magyar Liberális Párt arra szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza a CEU-ellenes törvényjavaslatot.

„Nem túlzás azt állítani, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag hasonlóvá vált, mint az aczéli kultúrpolitika idején a kádári vezetés, csak még nem nevezik nevén a tiltott, a tűrt és a támogatott kategóriákat, de világosan kitűnik a törvénymódosításokból és a törvényjavaslatokból, hogy megengedik maguknak, hogy kifejezetten kitiltsanak akár az országból is intézményeket” – véli Bősz Anett, a párt ügyvivője.

A Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezete petíciót indít azért, hogy a Közép-európai Egyetem tovább működhessen.

„A petícióhoz bárki csatlakozhat, jobb- és baloldaliak, konzervatívok és liberálisok, fiatalok és idősek egyaránt. Ez nem az Ide vagy a DK ügye, hanem mindannyiunké. Erre a mondatra gyűjtünk aláírásokat: Támogatom, hogy a Közép-európai Egyetem is működhessen” – fogalmazott az ifjú demokraták (Ide) elnöke, Körmendi István.

A DK szombat délutánra tüntetést szervez a CEU Nádor utcai épülete elé.

Nem lehetetleníti el a működést, nem diszkriminatív, nem a Budapesten működő Közép-európai Egyetem ellen szól a felsőoktatási törvény kezdeményezett módosítása – nyilatkozta Palkovics László oktatási államtitkár. Szerinte nincs rá ok, és kicsi is a veszélye annak, hogy a CEU elhagyja Magyarországot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!