2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Offshore-hátterű cégtől vett villát az MNB egyik alapítványa

2016. május 3., kedd 10:16, frissítve: szerda 06:36

Offshore-hátterű cégtől vásárolt villát az MNB egyik alapítványa. A jegybank szóvivője visszautasítja a felelőtlen pénzköltésre utaló vádakat.

Offshore-hátterű cégtől vett ingatlant az MNB egyik alapítványa – tudta meg a Népszabadság. A lap szerint a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány tavaly februárban vásárolt több mint 1 milliárd forintért egy villát egy olyan cégtől, amely a brit Virgin-szigetekre van bejegyezve. A svábhegyi ingatlan ügyében nyomozás is indult, mert az épületet a Magyar Nemzeti Bank olcsóbban is megszerezhette volna – egy ingatlanos vállalkozás 950 millió forintért hirdette. A hatóságokhoz egy magánszemély fordult hűtlen kezelés gyanújával, de feljelentését tavaly októberben elutasították – ezt a határozatot bírálta felül fél év elteltével az ügyészség.

Hidvéghi: Ez politikai hecckampány

Politikai hecckampánynak tartja a jegybank alapítványainak pénzköltését bíráló megnyilvánulásokat és visszautasítja a felelőtlen pénzköltésre utaló vádakat az MNB – mondta a szervezet szóvivője Magyarország élőben című műsorunkban. Hidvéghi Balázs kijelentette: Matolcsy György azt követően sem mond le, miután kiderült: a jegybankelnök annak az alapítványnak a kuratóriumi elnöke, amely döntött az állampapír-vásárlásokról és a betétkihelyezésekről.

„A kuratórium úgy döntött tudomásom szerint, hogy két tagját bízza meg azzal, hogy befektetésekről döntsenek – az egyik Matolcsy György –, de ezekről a kuratóriumokat kell megkérdezni, mert a döntések ezekről ott születnek és nem az MNB-ben” – fogalmazott a Magyar Nemzeti Bank szóvivője.

A külföldi sajtó is a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak túlzott pénzköltéseiről ír. Bővebben>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!