2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Közzétették a robbantásról készült felvételt

,

2016. szeptember 26., hétfő 20:10, frissítve: kedd 15:20

Közzétette a rendőrség a Teréz körúti robbantásról készült felvételt. Eszerint a feltételezett elkövető láthatóan a rendőrjárőrökre várt, majd amikor az egyenruhások odaérkeztek, működésbe hozta a bombát. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint a jelenlegi információk alapján nem valószínű, hogy muszlim szélsőségesek robbantottak szombat este, de a hatóságok egyelőre nem zárták ki egyértelműen a terrorcselekményt.

Bár vasárnap este már sajtótájékoztatót tartott a rendőrség a Teréz körúti robbantásról, a környéken lakók számára még sok a kérdés. A történtek tisztázására ült össze hétfő reggel az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottsága is. Zárt ülésen hallgatták meg a rendőrség és a titkosszolgálatok képviselőit.

„A pánikkeltésnek helye nincs, és szeretnék mindenkit arra kérni, hogy nagyon nagy figyelemmel és óriási forráskritikával olvassa az összes találgatást, különös tekintettel a politikai összefüggésekre, mert a rendőrség semmilyen ilyen adatnak a birtokába nem jutott. Értelemszerűen miután kizárni sem lehet semmilyen összefüggést, mert most egyelőre a nyomozás még nem tart ott, az ilyen feltételezések egyszerű spekulációk” – hívta fel a figyelmet Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke az ülést követően.

A jelenlegi információk alapján nem valószínű, hogy muszlim szélsőségesek robbantottak, de a hatóságok egyelőre nem zárták ki egyértelműen a terrorcselekményt, erről már a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke beszélt. Molnár Zsolt az elhangzottak alapján azt mondta, hogy a rendőrség volt a támadás célpontja, de mint fogalmazott, a hatóságok vezetői a részletekbe nem mentek bele az ülésen. „Minden jel azt mutatja, hogy a két rendőrjárőr életének szándékos kioltására történt a cselekmény, a motivációjáról keveset tudni egyelőre, a nyomozás zajlik, azonban a jelenlegi információk szerint az ideológiai, különösen a dzsihadista háttér, motiváció nem valószínűsíthető, a jelek szerint a két rendőr vagy a rendőrség volt a célpont” – közölte a politikus.

Hétfő délután a rendőrség nyilvánosságra hozta az első videofelvételt a szombat esti robbantásról. A biztonsági kamera által rögzített, 18 perces videón az látszik, ahogy a feltételezett elkövető leteszi a detonáció helyszínénél azt a csomagot, amelybe a pokolgépet rejthette, majd kivár. Percekig áll, mellette számos járókelő halad el. Amikor azonban megérkezik a járőrpáros, a feltételezett elkövető belép a kapualjba, és működésbe hozza a házi készítésű bombát.

A Hír Televízió információi szerint egy másik lefoglalt felvételen az is látszik, hogy távirányítással robbantotta fel a pokolgépet az elkövető, aki a detonáció után hidegvérrel lépett át a sebesült egyenruhásokon.

Mivel a nyomozás eddigi adatai szerint a robbantó célpontjai a rendőrök voltak, az eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) folytatja. „A rendőrség ezért az ügyet átküldte a KNYF-re, és annak iratai már fizikálisan is megérkeztek az ügyészségi épületbe. Innentől a nyomozást több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt a KNYF folytatja. A nyomozást soron kívül, nagy erőkkel, a rendőrséggel együttműködve végezzük” – közölte Nagy Andrea, a főügyészség szóvivője.

A robbantásban a női járőr életveszélyesen, férfi kollégája súlyosan megsérült. Jelenleg mindkettőjük állapota stabil. Az országos rendőrfőkapitány nettó tízmillió forintot és tanúvédelmet ajánlott a nyomravezetőnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!