2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hiánycikk a tűzifa

Hír TV

2017. október 22., vasárnap 10:17, frissítve: vasárnap 12:23

Hiánycikk lett a tűzifa több megyében. Panaszkönyv című műsorunknak több kereskedő is azt mondta: az állami fa jó része az erőművekbe és a papírgyárba megy, nagyobb profitot hoz, mint a lakossági felhasználás. Az elmúlt 8 évben 1600-an fagytak meg, legtöbben saját otthonukban.

Péter három éve fűt fával a gáz mellett, kiegészítésként. Idén nyáron azonban hiába próbált tüzelőt venni: „volt egy próbálkozás, nógrádi kereskedőktől, akik egy hónapon át hitegettek.”

Nem ő az egyetlen, aki máig nem jutott téli tüzelőhöz. A Magyar Szociális Fórumhoz a Nyírségből, Békésből és Pest megyéből érkezik a legtöbb panasz.

Simó Endre elnök szerint egybehangzó a panasz, hogy az emberek nem kapnak fát. „Ígérgetnek, de nem szállítanak. Vannak olyanok is, akik előre kifizették az árát, és a mai napig nem kapták meg.”

Az árusok szerint azért nincs elég fa, mert a tavalyi kemény tél miatt sokan már tavasszal túlvásárolták magukat és a nyári favágási tilalom miatt csak most tudnak csak ismét tüzelőt kitermelni az erdészetek.

A probléma azonban ennél jóval összetettebb. A hazai erdők 60 százaléka állami tulajdon, ráadásul nekik az állami tűzifaprogram keretében 4 és fél milliárd forint értékű tüzelőt kell kitermelniük, elosztaniuk az önkormányzatok között.

Emellett több tűzifa-kereskedő szerint az állami fa jó része megy az erőművekbe, az ugyanis sokkal stabilabb piacot jelent az államnak, mint a lakosság.

Jelenleg 6 biomassza-erőmű van, kettő a Bakonyban, egy Vértesen, a további három pedig Pécsett. De nagyon sok önkormányzat, illetve szociális intézmény is üzemeltet úgynevezett biomasszakazánt, ebből is több száz lehet az országban. Csökkenti az árumennyiséget a feketézők visszaszorulása is.

A Nébih közlése szerint a hatóságok 2017-ben több mint 200 esetben indítottak eljárást csaló kereskedők ellen.

De nemcsak az illegális, hanem a legális ellátási lánc is elapadt. Egy kereskedő arról beszélt, szlovákiai beszállítója neki is csak ígérgetett, ő pedig ezt mondta tovább a vevőinek.

A szlovákiai nagykereskedők szerint a magyarországi szállítmányok megcsappanásának oka, hogy a szlovák erdészetek fakészletének egy része papírgyárba megy. Egy államközi megállapodással pedig a magyar tűzifa egy része is a szlovák üzemben végzi.

– A szerződést aláírták Rózsaheggyel, Szlovákia egész állam, meg Magyarország egész állam. Odahordják vagonokkal.
– Rózsahegy?
– Az egy óriási nagy papírgyár. Ötszáz vagon fa megy be egy nap, tizenöt százalékát ők elemésztik papírra, másik nyolcvanöt százalékát meg elseftelik, Ausztriába meg Németországba jó pénzért.

Az utóbbi nyolc télen 1600-an fagytak meg Magyarországon, 10 százalékukat saját otthonában érte a halál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!