2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Hiába van horror áron, egyre nagyobb üzlet a magánellátás

2017. október 5., csütörtök 22:33, frissítve: csütörtök 23:01

Nemcsak a több hónapos várólisták, hanem a nyáron történt átszervezés is lassítja a hazai CT-vizsgálatokat. Júliustól a betegek nyilvántartása és a vizsgálatok engedélyeztetése is elektronikus úton történik, az újféle adminisztráció viszont sok esetben késlelteti a vizsgálatot. Közben egyre több pénzt költünk a magánegészségügyi szolgáltatásokra, a legmodernebb CT-vizsgálat viszont több mint kétszázezer forintba kerül. Az Európai Unióban a magyarok és a horvátok rákstatisztikái a legrosszabbak. Magyarországon, a daganatos elváltozások miatt évente harmincezren halnak meg.

Bár a társadalombiztosítás támogatja a CT-vizsgálatokat, a várólisták miatt sokaknak akár hónapokat kell várni, ami sokat ronthat a betegek esélyein. A közgyógyellátás évente körülbelül harmincezer CT-vizsgálatot finanszíroz. A kormány döntése alapján, július óta a betegeket már nem papíralapon, hanem egy elektronikus rendszerben tartják nyilván, és változott a vizsgálatok engedélyeztetése is. Az átállás miatt hosszabb lett a várólista.

„Nyilván a probléma egy részét az alkotja, hogy a beküldő orvosoknak meg kell tanulni ezt a felületet kezelni és a korábbi leleteket előkészíteni az elektronikus átadásra. A másik problémát az jelentheti, hogy milyen szempontok alapján, milyen szintű bizottság fogja elbírálni a vizsgálati kéréseket. Erre megjelent egy rendelet, és a Nukleáris Medicina Szakmai Kollégium Tanács elkészített egy finomítást ehhez a rendelethez” – mondta Varga József, a DE OEC Nukleáris Medicina Intézet egyetemi docense.

Aki nem tud, vagy nem akar várni, az választhatja a magánellátást. Például a világ egyik legmodernebb, most átadott Pet-CT-jét az egyik magánklinikán, ahol már másnap fogadhatják a betegeket, igaz, egy vizsgálat itt csaknem 200 ezer forint, akciósan. Ennek ellenére a magánegészségügy egyre nagyobb üzlet, a fizetős szolgáltatásokat pedig itt is egyre többen keresik.

„Az utóbbi egy évben vettünk észre jelentősebb emelkedést. Előtte, éveken keresztül viszonylag sztenderd szinten volt a magánfinanszírozású betegeink száma” – mondta Szabó Péter, a ScanoMed nukleáris medicina szakorvosa.

A kormány közben külföldi forrásból indít mintaprogramot a várandós és kisgyermekes anyák halálozásának visszaszorítására – a pénzt egy amerikai gyógyszercég biztosítja.

„A pályáztatás világszerte most indul, a következő három hónapban kiderül, hogy az érintett régiók és országok mivel jelentkeznek. Az elbírálás januárra várható, a támogatást pedig utána biztosítjuk majd” – közölte Naveen Rao, az MSD az Anyákért Program vezetője.

Az amerikai gyógyszergyártó világszerte 500 millió dollárt költ. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Magyarországon 2015-ben 15 anya halt meg a várandósság kezdete és a szülést követő 42. nap között. Leginkább súlyos vérzés, kardiológiai betegségek, terhességi mérgezés, illetve trombózis vezetett a tragédiához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!