2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 23:40

Hiába több a műtét, beteg is több van

2016. március 4., péntek 19:27, frissítve: péntek 20:24

Négy-ötszörös különbségek vannak a várólisták hosszában Magyarországon. Egy dél-dunántúli betegnek 547 napot kell várnia térdprotézis-műtétre, míg ugyanezt a beavatkozást a Dél-Alföldön 171 nap után végzik el. A koszorúér-műtéteknél ötszörös különbségek is jelentkeznek a régiók között. A transzplantációs várólista sem rövidült, bár több a szervátültetés, több a beteg is.

Száz darab kék lufit engedtek a magasba Újbudán, hogy a vastagbélrák elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet. A betegségbe évente 5 ezer ember hal bele. „A szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek megelőzéséért megfelelő életmóddal nagyon sokat tehetünk. Mi ez a megfelelő életmód? Táplálkozás, testtömegnek a normális keretek között tartása, rendszeres fizikai aktivitás” – mondta Cornides Ágnes, a BFKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv szűrési koordinátora.

Újbuda évente több száz millió forintot fordít egészségügyre, megelőzésre és kezelésre egyaránt, várólisták ettől függetlenül itt is vannak. „Több orvost is igyekszik a szakrendelő felvenni, főleg azokra a területekre, ahol hosszabbak a várólisták. Azt gondolom, hogy ezt a helyi önkormányzatoknak, illetve az adott fenntartónak a feladata nyomon kísérni, hogy melyek azok a szakmák” – nyilatkozta Király Nóra, Újbuda alpolgármester.

Az egyesített Szent István és Szent László Kórházban átlag alatti a várólisták hossza, pedig régiónként akár kétszer, háromszor többet is kell várni egy-egy műtétre. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint csípőprotézis-műtétre a Dél-Dunántúl régióban majdnem másfél éves késéssel kerül sor. Aki térdprotézis-műtétre kér időpontot, szintén ebben a régióban 547 nap után feküdhet kés alá. Szürkehályog-beavatkozásra Dél-Közép-Magyarországon egy hónapot kell várni, Dél-Dunántúlon ugyanerre kétszer ennyit. Mandula- vagy orrműtétet 3 héten belül végeznek el a Dél-Alföldön, a Dél-Dunántúlon erre majdnem két hónap után kerülhet sor. A sérvműtétek listája Nyugat-Közép-Magyarországon a leghosszabb, ugyanerre a beavatkozásra az Észak-Alföldön 55 napot kell várni. A legnagyobb különbségek a koszorúér-műtéteknél mutatkoznak, ötszörös az idő a Nyugat-Dunántúlon, mint a Dél-Dunántúlon.

Nemcsak a pénz, hanem a szakemberhiány is gondot okoz. „Nemcsak egy operáló orvos kell, hanem egy altatóorvos is kell, egy egész team kell hozzá. És bármennyire is úgy gondoljuk, hogy elegendő az altatási kapacitás, én úgy érzem, hogy bizonyos tolódás emiatt is lehet már most, de későbbiekben ez egyre inkább kiélezettebben jelentkezhet. Nézzenek körbe országosan, mert nagyon rugalmasan fogja az egészségpénztár fedezni, bárhol végezteti el a műtétet. És ilyen szempontból próbáljunk meg egy kicsit rugalmasabbak lenni” – tanácsolja Bense Tamás családorvos.

A lista a transzplantációra váró betegnél sem rövidült. Jelenleg 1145-en várnak új vesére, 118-an májra, 56-an szívre és 12-en tüdőre. Hiába nő a szervátültetések száma, a betegek is egyre többen vannak. „Több beteg került föl várólistára, a várakozók közé, mint ahány beteg transzplantáció miatt lekerült. 673 új beteg került föl valamilyen szervtranszplantációs várólistára, tehát vese-, máj-, szív-, tüdő-, illetve kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésekről van szó. Ugyanebben az időszakban egy év alatt 497 szervátültetés történt” – számolt be Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője.

Tavaly összesen 705 szervfelajánlás érkezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!