2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Hiába próbálkozott az erőmű, fizetnie kell

2016. november 15., kedd 08:48, frissítve: kedd 12:01

Az ajkai önkormányzat javára döntött a Kúria, fizetnie kell a Bakonyi Erőmű Zrt.-nek. A vállalat a kormányhivatalon keresztül támadta meg a város adórendeletét, mert szerinte a kivetett telek-, illetve építményadó túl nagy mértékű, és a város büntetésként alkalmazza.

Nem új keletű a rossz viszony Ajka önkormányzata és a Bakonyi Erőmű között. A helyiek a pernyehullásra panaszkodnak, a környezetterhelés miatt a polgármester be is záratná a 70 esztendős erőművet.

„Két éve az erőmű megváltoztatta a tüzelőanyagát, ennek következtében nagy mennyiségű por és pernye hullik a városra. Elmérgesedett helyzet…, mi többször próbáltunk egyeztetni, a környezetvédelmi hatósággal együttműködve valamit tenni, az erőmű azonban minden kezdeményezésünket elutasította” – nyilatkozta a Hír TV-nek Schwartz Béla polgármester.

Ajkán közben január elsején megemelték az építményadót, és bevezették a külterületeket érintő telekadót – az erőműnek mindez több mint 200 millió forintos kiadást jelent. Fizetés helyett azonban a cég a kormányhivatalhoz fordult, amely megtámadta az önkormányzat adórendeletét. Az ügy végül a Kúriáig jutott, amely a város javára döntött.

„A Kúria az irányadó döntéseivel mindkét adónem vonatkozásában rámutatott arra, hogy az önkormányzat a törvényes keretek között állapította meg az adómértéket, tehát a törvényi maximum alatt határozta meg” – közölte Jáger László címzetes főjegyző.

Így az erőműnek is fizetnie kell. Ettől függetlenül a város és az erőmű között a környezetszennyezés miatt jelenleg is folyamatban van bírósági ügy.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!