2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Hiába próbálja kivéreztetni Magyarországot Brüsszel

Idén már nem okoz problémát az államháztartás finanszírozásában, ha nem jönnek meg az uniós pénzek – állítja a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő. Lényegében erre is készült az államháztartás, amikor év elején az adósságkezelő központ nagyobb mennyiségben bocsátott ki devizakötvényt.

  • Hiába próbálja kivéreztetni Magyarországot Brüsszel

A 2023-as évet pénzforgalmi szempontból az EU-val való megállapodás hiánya nem érinti drámaian, de jövőre már nagyobb problémát okozhat, ha valóban nem érkeznek meg az uniós források – mondta a Világgazdaságnak Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője, akit azok után kérdezte a médium az államháztartartás finanszírozási helyzetéről, hogy egyre nagyobb az esélye annak, hogy idén nem nyílnak meg az uniós pénzcsapok.

Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke azt a forgatókönyvet valószínűsítette a Bruttó e heti adásában – amellett, hogy benne vagy egy 10 százalékos forrásvesztés a kalapban –, hogy idén legfeljebb részmegállapodások lehetnek az Európai Bizottság és a magyar kormány között, ezért szerinte hiába küldjük ki a számlákat – ahogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július végén jelezte –, 2024 közepe előtt Brüsszel biztosan nem fog utalni. 

Tehát az idei év ebből a szempontból elúszott, ami Árokszállási szerint nem akkora probléma, mert 2023-ban az N+3-as szabály miatt még mindig az előző uniós keretköltségvetésből származó pénzek érkeznek Magyarországra, ezeket pedig nem érinti az uniós zárolás. Az idei büdzsében 2000 milliárd forint uniós bevétel van betervezve, ennek a fele még a korábbi ciklust takarja, tehát ezeknek elvileg rendben be kell folyniuk a költségvetésbe. Másrészről a brüsszeli stopra maga a kormány is készült, Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában is elismerte, hogy részben emiatt bocsátottak ki 4,2 milliárd euró devizakötvényt az év elején, amiből előfinanszírozták az uniós programokat.

A 2024-es költségvetés lesz ugyanakkor az igazán nehéz dió, ott már majdnem kétszer akkora összeget érint az uniós zárolás, mint 2023-ban: a 2021–2027-es kohéziós operatív programokból bevételként 1091 milliárd forint, a helyreállítási alapból pedig 767 milliárd forint lett betervezve, tehát itt van egy 1800 milliárd forintos kockázat, miközben legalább 2500 milliárd forintot elköltene az új ciklus programjaira a kormány.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!