2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Hiába nyertek pert, a kórháznak nincs pénze fizetni

2016. január 20., szerda 19:27, frissítve: péntek 07:05

Hiába nyertek pert – az egri kórház 1500 dolgozója hiába várja évek óta elmaradt cafeteria-juttatását. A kórháznak nincs pénze a jogos járandóság kifizetésére.

Munkásgyűlést tartottak az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói. Az intézmény 1500 dolgozónak több mint két évnyi cafeteria-támogatással tartozik. A bíróság jogerős döntése szerint most öten kapják meg a járandóságukat, miután beperelték a kórházat. Még 2013-ban, amikor a kórház állami fenntartásba került, az akkori főigazgató döntött úgy, hogy nem fizeti tovább a 2010-ben kialkudott cafeteriát.

„Mindenki emlékszik rá, ez a bérek kívüli juttatás annak az alkunak volt az ára, hogy számtalan prémiumról és számtalan pótlék és egyéb juttatásról még az előző tulajdonos időszakában dolgozók lemondtak, és ezért lett ez a béren kívüli juttatás megállapodás” – mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A kórház megbízott igazgatója szerint nincs arra fedezet, hogy mindenkinek fizessenek – mindenesetre tárgyalnak az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal és az érdekképviseletekkel is. „Hogyha mi most megkapjuk a Kúria döntését, és látjuk hogy tulajdonképpen mit kell kifizetni, akkor valóban egy 390 millió forint, más jogi megítélés szerint 275 millió forintot kellene a dolgozóknak kifizetni, akkor ennek az összegnek a fedezete nem áll rendelkezésére a kórháznak, tehát nincsen arról szó, hogy ott áll a bankszámlán a pénz, és nem szeretnénk ezt a dolgozóknak odaadni” – közölte Tóth Ildikó, az egri Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet megbízott főigazgatója.

Az államháztartási törvény értelmében a kórház csak akkora kiadásra vállalhat kötelezettséget, amekkora a bevétele – ez a feltétel nem teljesül a legnagyobb heves megyei kórházban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!