2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hiába kért kormányzati segítséget a gödöllői tüdőgondozó intézet

Hír TV

2018. április 13., péntek 18:43, frissítve: péntek 19:23

Saját forrásból próbálják működőképessé tenni az érintett önkormányzatok a 100 ezer embert ellátó gödöllői tüdőgondozó intézet röntgengépét. A készülék több mint 40 éves, cseréjére nincs pénz – egy kutatás szerint épp az ilyen esetek miatt választják egyre többen a magánegészségügyet.

Több, mint 100 ezer ember veszi igénybe a gödöllői tüdőgondozó szolgáltatásait, ahol a napokban romlott el a tüdőszűrő gép. A Hír TV-nek nyilatkozó férfi azt mondja két hónapot kell várnia mire a kezelését megkezdik.

– Mikorra kapott időpontot?
– 6. hó 12-re.
– Június 12-re?
– Igen.
– Előbb nem volt?
– Nem – válaszolta egy beteg.

A HVG írta meg még decemberben az egyik biztosítótársaság kutatásának az eredményét ami szerint – részben épp a hosszú várakozási idő miatt – 5 év alatt 37 százalékról 55 százalékra nőtt azoknak az aránya akik igénybe vettek valamilyen magán egészségügyi szolgáltatást. Egy egészségügyi lap szerkesztője azonban úgy látja, a fizetős szolgáltatást választók aránya még nem magas, ráadásul leginkább olyan ellátásokról van szó, amelyek finanszírozását nem is tervezi az állam.

– Itt Budapesten lehet az az érzése az embernek, hogy egy anyagilag hozzáférhető magánellátások mennek előre de ezek nem reprezentálnak gyakorlatilag világszerte sem és vélhetően Magyarországon sem döntő arányt – mondta Pásztélyi Zsolt, az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy felelős szerkesztője.

Egy egészségügyi közgazdász viszont azt mondja: tendencia, hogy egyre többen veszik igénybe a magánegészségügyi szolgáltatókat.

– A KSH kimutatási rendszere nem elég differenciált és ez is félreértésre adhat okot, ugyanakkor nem szabad eltagadni azt sem, amit Ön mond. Egyértelmű tendencia van arra vonatkozóan, hogy a magánegészségügy felfutóban van és a jövőben még nagyobb arányt fog képviselni – fogalmazott Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

Ennek nem csak a hosszú várakozási idő hanem az állami egészségügyi intézmények gyengébb eszközellátottságának is az eredménye.

A veresegyházi polgármester a Hír TV-nek azt mondta: a gödöllői tüdőszűrőgépet például az állam nem is akarja megjavítani, ezért a helyi önkormányzatok dobják össze rá a szükséges pénzt.

– Összehívtak bennünket, a gödöllői kolléga hívott össze elmondta, hogy mennyibe kerül a felújítás és az épület rendbetétele 127 millió forint, és hát lakosonként 1000 forinttal járuljon hozzá minden önkormányzat, mert más úton ezt a pénzt nem tudjuk megszerezni – nyilatkozta Pásztor Béla.

Úgy tudjuk a géphez április 19-re érkezik egy szerelő. Akkor derül ki, hogy egyáltalán megjavítható-e a több mint 40 éve, 1975-ben gyártott röntgenkészülék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!