2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Hiába fütyültek, pénzt és termést nem láttak a gazdák

2016. március 21., hétfő 08:15, frissítve: szerda 10:26

Hónapok óta nem jut hozzá a pénzéhez és betárolt terméséhez tíz nagykátai gazda, mert csődbe ment az a malomipari cég, amelynek korábban eladták vagy tárolásra bízták termésüket. A kár 40 millió forint.

Hiába fütyültek a nagykátai gazdák a Sikér Zrt. telephelyén, senki nem jött a kapuhoz. Kilenc társukkal szerettek volna bejutni, többségük itt tárolja megtermelt búzáját. Az erről szóló szerződést február 28-ig kötötték meg a céggel, amely időközben csődöt jelentett.

„Se búzát nem kapunk, se pénzt nem kapunk, pedig az én összegem hétmillió forint körül van. Hétmillió forint hiányzik, az ez évi újratermelés el van veszve, 36 hektár, amelyet tovább kellene kezelni: műtrágya, növényvédelem, aratás stb. Nem tudom, hogyan oldom meg. Ha Blázsik úr addig nem küldi a pénzt nekem, akkor lehet, hogy fel kell gyújtanom a búzát, mert nem lesz pénzem még learattatni sem. A művelési kötelezettségemet a hivatal ugyanakkor előírja” – mondta Kele Ernő családi gazda.

A csődbe ment magyar tulajdonú cég igazgatója levélben azt írta a gazdáknak: nem tud eleget tenni a követeléseiknek, mert a tározóban nincs annyi búza, amennyire szükségük lenne.

A hirdetménnyel vasárnap szembesültek a gazdák a cég nagykátai telephelyén. Ez alapján éppen annyi búzát bocsátanának árverésre, amennyit a cég visszatart a termelőktől.

A gazdák feljelentést tettek az ügyben, de sem a rendőrség, sem a csődfelügyelő, sem a cégvezető nem áll velük szóba. Ahogy a Hír TV-vel sem.

Nemcsak a tárolt termés kiadásával akadnak gondok a csődbe ment malomipari cégnél, de pénzzel is tartozik több nagykátai gazdának. A júliusban eladott búzáért még mindig nem fizetett, Nagy György őstermelőnek például több mint másfél millió forinttal tartozik a felvásárló.

„Jöttünk hetente, naponta, még akkor itt volt a János nevezetű felvásárló, telephelyvezető, és mindig mondogatta, hogy Gyuri bácsi, így meglesz, úgy meglesz, de nem lett meg a pénzünk. Kellene ez a pénz, mert én is mint öreg nyugdíjas nagyon kevés földdel gazdálkodom, és kellene a vetőmagra meg a dolgokra meg az üzemanyagra stb. a pénz, és nem tudunk most indulni tavaszon” – panaszkodott az egyik őstermelő, Nagy György.

A kár csak Nagykátán több mint 40 millió forint, a termelők szerint azonban országosan akár egymilliárd forintra is rúghat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!