2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Napi aktuális 00:10

Hiába egészséges, ha íztelen a koszt

2015. szeptember 26., szombat 10:30, frissítve: vasárnap 15:47

Pótolni kell a sót és a cukrot a közétkeztetésben a Nébih osztályvezetője szerint. Zoltai Anna Panaszkönyv című műsorunkban arról beszélt, ha íztelen a menzakoszt, akkor a közétkeztetés nem éri el valódi célját. Fogyasztóvédelmi műsorunk a hatóság ellenőreivel a Békés megyei Gyula egyik főzőkonyháján razziázott.

A Békés megyei Gyulán tartották a tanév első razziáját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A konyha hangulata és berendezése a hetvenes éveket idézte, viszont tisztaság volt. A körülmények vizsgálata után az ellenőrök mintát vettek az aznapi ételből, amit a Nébih laborbuszában vizsgáltak. A végeredmény átlagos minősítés lett. Nem könnyíti meg a konyhások dolgát a szeptembertől hatályos új menzarendelet. A gyulai konyha vezetője szerint ez őket nem érte meglepetésként, mivel ők már akkor egészségesebben főztek, amikor ajánlás volt az, ami ma már kötelező.

„A mai napra már igazából megszokták a gyerekek ezeket az ételeket. Eleinte nagyon nehéz volt és sok új dolgot tettünk az étlapra, nagyon sok zöldséget használunk, a gyerekek kevésbé szeretik, kevésbé kedves számukra. Tejterméket sokkal többet adunk, tízóraira, uzsonnára. Új dolgokat is bevezettünk, ezek a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, így a kenyér, vagy durumlisztből készült tésztákat készítünk, a gabonaféléket is, köles, bulgur, ezeket is bevezettük” – mondta Csáki Béláné, a Gyula Konyha Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az új rendelet értelmében mindennap legalább két adag zöldségnek vagy gyümölcsnek kell szerepelnie az étlapon. Ráadásul ebből legalább egy adagnak nyersnek kell lennie. Ezenkívül két adag gabonaféle is biztosítandó, amelyből legalább egy teljes kiőrlésű. Ezenfelül az ételekben sokkal kevesebb a cukor és a só, ami az ételek élvezhetőségének rovására megy sokak szerint.

„Azt tartjuk fontosnak, hogy érzékszervi jellemzővel is legyen megfelelő az étel, hiszen hiába biztonságos egy étel, hiába van benne grammra kiszámolva az a szükséglet, ami a gyereknek kell, ha az nem fogyasztja el, a közétkeztetés nem éri el a célját, és ez egy nagyon nagy arányú pazarlás” – véli Zoltai Anna, a Nébih osztályvezetője.

Hozzátette: a rendelet céljai bár fontosak, de szükség van a közétkeztetésben az olyan eljárásokra, amelyek kompenzálják a só és a cukor hiányát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!