2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hiába a támogatás, sokaknak nincs pénze korszerűsíteni

2017. szeptember 24., vasárnap 09:54, frissítve: vasárnap 11:08

Hiába a gyorsan kimerülő állami támogatási keret, a legtöbben így sem tudják korszerűsíteni otthonaik fűtőberendezéseit. Minden költséggel együtt akár egymillió forintba is kerülhet egy kombicirkó cseréje, de az új jogszabályoknak megfelelő konvektorok darabja is százezer forint fölött kapható. A szocialisták további rezsicsökkentést sürgetnek.

Két nap alatt kimerült az Otthon Melege Program 600 millió forintos támogatási kerete. Közép-Magyarországon és a Dunántúlon kétezernél is több igénylést regisztráltak.

Az egyik fővárosi szaküzletben közben éppen azoknak tartottak nyílt napot, akik lecserélnék fűtőberendezéseiket. Volt, aki itt tudta meg, hogy jogszabályi változások miatt 2018-tól már csak A energetikai besorolású konvektorokat lehet beüzemelni, ami jelentősen megemeli a költségeket.

Egy szaklap újságírója szerint a hagyományos konvektorok árának két-háromszorosába kerülhet a modern fűtőtest. De a gázcirkósok sincsenek könnyebb helyzetben.

„Egy kondenzációs gázkészüléket 250-300 ezer forinttól már lehet kapni, nagyon sokféle márkából választhatunk különböző minőségi szinteken. De bizony számolni kell a tervezéssel, a kivitelezéssel az engedélyeztetéssel, a beüzemeléssel. Ezeknek az összköltsége már a készülék többszöröse lehet. Hogy ha még az égéstermék elvezetést is ki kell vezetni és meg kell csinálni, akkor ennek az összköltsége már millió forint feletti beruházást eredményezhet” – ismertette Szilágyi László.

Diószegi Erika a programban sikeresen pályázó  édesanyjának keres kombicirkó készüléket. Ő is azt mondja, hogy milliós tétel lesz a számla végösszege: „körülbelül egymillió forintos nagyságrend, ami a gázkazán cseréjét, valamint a kémény bélelését jelenti, valamint a hatósági átvételnél amire szükség van. 40 százalékos a kedvezmény, mi a 16. kerületben lakunk, és ott az önkormányzat is még támogatja ezt a pályázatot, tehát mi úgy számoltuk, hogy nekünk, 400 ezer,  maximum 500 ezer forintba fog kerülni ténylegesen.”

Sokaknak viszont nincs ennyi pénze, hiába a korlátozott állami segítség. A szocialisták ezért is folytatnák a rezsicsökkentést, abból a több mint 50 milliárd forintból, amit az állami gázkereskedő a lakossági gázár és a jelentősen alacsonyabb világpiaci ár közötti különbségen megtakarított.

„Mindenképpen lenne realitása a gázárak csökkentésének. A mi javaslatunk szerint átlagfogyasztásit 32 százalékkal lehetne csökkenteni, hiszen az elmúlt években 50-60%-kal csökkent a gáz beszerzési ára. Ez a pénz ott van egy állami cégnél, mi azt mondjuk, hogy ezt oda kell adni a magyar családoknak” – ismertette Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető.

A Figyelő a napokban írt arról, hogy a kampányhajrára újabb rezsicsökkentésről dönthet a Fidesz. Ám az már nem terjedne ki mindenkire, szociális alapon csak a rászoruló családok terheit csökkentenék.

A Fidesz–KDNP képviselője állítja, ő is csak a Schmidt Mária tulajdonába tartozó kormányközeli lapban olvasott a rezsicsökkentés folytatásáról. „Én semmit nem tudok az ilyen kezdeményezésről, éppen ezért ezt egy ilyen sajtóhírnek tekintem, én is érdeklődéssel olvastam ezeket” – mondta Hollik István.

A földgáz világpiaci ára 2014 óta a felére csökkent, a kőolaj is 50-60 százalékkal olcsóbb – a magyar lakosság viszont a rezsicsökkentéssel befagyasztott árakat fizette az elmúlt években is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!