2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Hiába a sikerpropaganda, a valóság mást mutat

2016. december 8., csütörtök 22:50, frissítve: péntek 11:58

Radikálisan csökkent a szegények száma, és egyre kevesebb családnak okoz gondot egy-egy váratlan kiadás – a KSH statisztikája és a szaktárca államtitkára szerint. Az unió adatai viszont 2 millióhoz közeli tartós szegénységben élőről szólnak. A Magyar Szociális Fórum pedig megrendelt KSH tanulmányokról beszél.

„A háztartásoknak az egy főre jutó bruttó jövedelme az 1 440 000 Ft volt 2015-ben, mintegy 4,8%-kal magasabb az előző évinél” – szebbek a statisztikák, mint korábban. A Központi Statisztikai Hivatal szerint a mélyszegénységben élők helyzete is javul, vagyis azoké, akiket súlyosan és tartósan fenyeget a szegénység és a munkanélküliség.

A KSH adatai szerint tavaly ez még a társdalom 3 százalékát érintette, a legfrissebb mérésekben viszont arányuk csaknem megfeleződött, kevesebben vannak mint 2 százalék.

Javuló gazdasági és munkaügyi adatokról beszélt az emberi erőforrások minisztériumának államtitkára is a tárca által a szegénységről rendezett konferencián. Rétvári Bence úgy látja, 2011 óta folyamatosan javulnak a foglalkoztatási mutatók, és egyre kevesebb családnak okoz gondot egy váratlan kiadás.

„Igenis bekövetkezett az a siker, amire Magyarország a rendszerváltás óta várt, így emelkedett a foglalkoztatás mértéke az 1991-es szintre, a nagy leépítések előtti szintre Magyarországon” – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence államtitkár.

Ám vannak, akik mindezt máshogy látják.

– Hogyan lehet kozmetikázni ezeket az adatokat?
– Megrendelésre.
– KSH?
– Igen.

A szociális fórum szerint hiába a sikerpropaganda, a valóság mást mutat, ahogy a nemzetközi kutatások is.

„Ez a sikerpropaganda meghaladja már az emberek befogadóképességét, hiszen itt 4 millió körüli már azoknak a száma, akik létminimum alatt élnek, megközelítőleg 1 millióan élnek mélyszegénységben, ez azt jelenti hogy havi 25-28 ezer forintból, ha kiszámítja 250-500 forintból. 20 százaléka a lakosságnak alultáplált, ez azt jelenti, hogy nem mindenki tud, 20 % nem tud minden 2. nap húshoz vagy halhoz jutni, és sorolhatnám sorba a tényeket” – mondta a Magyar Szociális Fórum elnöke, Simó Endre.

Az Eurostat, vagyis az uniós statisztikai hivatal adatai szerint 2015-ben Magyarországon csaknem 2 millióan éltek tartós szegénységben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!