2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Hiába a büntetett előélet, ismét polgármester lett

2016. augusztus 28., vasárnap 20:32, frissítve: kedd 13:40

Jogerős bírósági ítélete ellenére is bíznak a gyömrőiek Gyenes Leventében. A korábbi polgármester – a nem hivatalos végeredmény szerint – elsöprő győzelmet aratott az időközi polgármester-választáson. A politikust áprilisban adócsalásért és magánokirat-hamisításért jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, de a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el, így a mai voksoláson ismét indulhatott. A Pest megyei kormánymegbízott a Hír TV-nek ismét megerősítette: hiába választják meg Gyenest, a képviselő-testületnek azonnal le kell mondatnia.

Gyenes Levente eddig 4610, Horváth István Attila 1258, míg Kovács István 88 szavazatot kapott – tájékoztatta a Hír TV-t 21 órakor Szántay György, a helyi választási bizottság elnöke. Hozzátette: a választás menetét semmilyen zavaró körülmény nem hátráltatta. Az eredmények mind a 16 választókörzetből megérkeztek, a szavazatok még számlálás alatt vannak.

A voksok körülbelül 20 százalékát megszerző Horváth István Attila szerint 3-4 hónapon belül újabb időközi választást kell majd kiírni Gyömrőn, mivel szerinte korábban jogi szakértők is megerősítették, hogy Gyenes Levente nem indulhat a városvezetésért. A független jelölt szerint ezzel a „furcsa jogi helyzettel” a város veszített.

Gyenes Levente – aki a szavazatok közel 80 százalékát szerezte meg – úgy fogalmazott, hogy az első félidőt nagy gólkülönbséggel nyerte meg, ráadásul nagy média- és kampányellenszélben.

A kormánymegbízott ismét megerősítette: le kell mondania

A Pest Megyei kormánymegbízott már a választás előtt is úgy nyilatkozott, hogy hiába választják meg Gyenes Leventét, a képviselő-testületnek azonnal le kell mondatnia. Most a Hír TV-nek megerősítette: méltatlanság miatt legfeljebb 90 napot tölthet el Gyenes a polgármesteri székben.

„Az önkormányzati törvény, a hatályos jogszabályok egyértelmű rendelkezéseket tesznek. Először is a polgármesternek, harminc napja van arra, hogy a méltatlansági okot megszüntesse, magyarul ugye ez egy módon reparálható, hogy lemondjon a tisztségéről. Hogyha harminc napon belül ezt nem teszi meg, akkor a kormányhivatal az önkormányzat testületéhez fog fordulni, és kezdeményezzük a méltatlanság megállapítását. Itt az önkormányzatnak 30 napja van arra, hogy ezt megtegye. Hogyha ezt az önkormányzat nem teszi meg, vagy pedig jogszabálysértő módon teszi meg, akkor a kormányhivatal a bírósághoz fog fordulni. A bíróságnak szintén harminc napja van arra, hogy meghozza a döntését” – mondta Tarnai Richárd.

Hárman mérettették meg magukat

A választáson három jelölt indult. Gyenes Leventének két kihívója volt, egy munkáspárti és egy független jelölt.

A napközben nyilvánosságra került adatok alapján már kora délután látszott, hogy a részvételi arány jóval magasabb, mint 2014-ben volt.

Mi a Gyenes Levente mellett szavazunk.
– És miért?
Mert mindig valamit fejleszt a városon, és ez elég pozitív.
– És a másik két jelölttel van valami problémájuk konkrétan?
Hát, nem ismerjük se őket, se a céljaikat konkrétan, meg hogy hogyan valósítanák meg ezeket. Úgyhogy egyelőre annyira nem meggyőző, meg nem volt annyira pozitív, hogy egyből ellenségeskedtek – fejtette ki egy gyömrői házaspár.

A Gyömrőt 2002 óta irányító Gyenes Levente azután mondott le, hogy a bíróság tavasszal, jogerősen, adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt 9 hónap szabadságvesztésre ítélte, a büntetés végrehajtását viszont 2 évre felfüggesztették.

„Azt gondolom, hogy az ügy, ami miatt bűnösnek mondták ki, az olyan, ami engem kevésbé zavar. Nyilván hogyha valami erőszakos bűncselekmény lett volna vagy olyasmi, amit kevésbé tartok elfogadhatónak, akkor más lenne a helyzet” – vélekedett egy másik gyömrői lakos.

A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője a Hír TV-nek azt mondta: hiába választanák újra Gyenes Leventét, a méltatlanság továbbra is fennáll, a képviselő-testületnek fel kell mentenie a tisztségből. A régi-új városvezető máshogy látja.

„Mivel én a hivatalomról lemondtam idén tavasszal, ezért ez egy új ciklus, hogyha megválasztanak, ebben az esetben kétszer ugyanazért valakit nem lehet visszaléptetni vagy lemondatni. Hogyha a Pest Megyei Kormányhivatal álláspontja más, természetesen ők kezdeményezik majd a megfelelő jogi lépéseket a megyei közigazgatási munkaügyi bíróságon, és én azt gondolom, hogy az igazam biztos tudatában fogok a bíróságra menni, és meg tudom védeni az álláspontomat” – mondta a Gyömrő 2000 Kör jelöltje.

A bizonytalan jogi helyzet árt a városnak – ezt mondta a független kihívója, akit a Fidesz és a PM is támogatott.

„Gyenes Leventének ebben az esetben mérlegelnie kellett volna, hogy úgymond egy fázós, rizikós ügy nem megy neki, egy furcsa jogi helyzetet teremtve a városnak. Mindenki, főleg a választópolgárok döntsék el, hogy jó-e ez a településnek vagy nem jó” – mondta.

A 11 tagú képviselő-testületben a Gyenes Leventét is jelölő Gyömrő 2000 Körnek 8 képviselője van.

A részvételi arány alakulása

17.30-ig a szavazásra jogosult 13 735 személyből 5422-en voksoltak – ez 39,44 százalékos részvételi arányt jelent a több mint 17 ezer lakosú városban. Még másfél órányi szavazat hiányzik az összesítéshez – mivel 19 óráig lehet szavazni.

15 óráig a jogosultak 32,69 százaléka ment el szavazni, ami 4494 embert jelent – ez közel 3 százalékkal magasabb, mint a két évvel ezelőtti választások során, hasonló időben.

13 óráig 27,99 százalék adta le voksát. Ez 3848 főt jelent. Két évvel ezelőtt ugyanebben az időben 24,33 százalék ment el.

Független jelölt nyert

Németh Imre független jelölt nyerte meg az időközi polgármester-választást a Zala megyei Padáron. A tisztségért ketten indultak. A 120 lakosú településen azért kellett új választást kiírni, mert az előző polgármester májusban egészségügyi okok miatt lemondott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!