2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Hetvenezren tüntettek tegnap

2017. április 10., hétfő 07:11, frissítve: hétfő 07:44

A CEU megmaradásáért a szervezők szerint 70 ezren tüntettek. A tömeg a Várkert Bazártól a Közép-európai Egyetem épületének érintésével ment a Kossuth térre, ahol a hivatalos demonstráció este 7 óra után véget ért.

Az eredetileg tervezett Clark Ádám tér helyett a Várkert Bazárban gyülekeztek a tüntetők. Már a tüntetés hivatalosan meghirdetett kezdete előtt megtelt a sétány emberekkel.

A szervezők azután hívták utcára az embereket, hogy a parlament elfogadta a CEU-t hátrányosan érintő törvénymódosítást.

„Ez az elejétől fogva nemcsak egy egyetemről szólt, hanem egy egész országról és annak szabadságáról is. A kellő szabadságról, hogy azt gondoljunk, amit akarunk, és azt tanítsunk, amit akarunk” – mondta Berg Dániel szervező.

A beszédek után a tömeg a Kossuth térre indult. A légi felvetéleken is jól látszik a tüntetés mérete: mikor a tömeg eleje átért a Lánchídon, a vége még el sem indult. A tüntetőket a Parlamentnél rendőrök várták. A demonstrálók megtöltötték a Kossuth teret és a környező utcákat. Az egyik felszólaló CEU-s diák azt mondta: azért tüntet, mert az egyetemét csalónak nevezték.

„Miért csalás az, ha a CEU olyan diákokat hoz Magyarországra, akik különben más országba mennének tanulni és olyan magyarokat tart itthon, akik a CEU nélkül már rég külföldön lennének?” – vélekedett egy tüntető, a CEU PHD-hallgatója, Márton Péter.

A Greenpeace munkatársa szerint nemcsak a CEU-t, a civil szervezeteket is megbélyegzik. Rodics Katalin azt mondta: visszautasítják a civil törvény új tervezetét.

„És miről szól ez törvény? Arról, hogy minden olyan civil szervezetre, amely évi 7,2 millió forintnál több pénzt kap külföldről, egy bélyeget, egy stigmát tesznek: a külföldről pénzelt szervezetek stigmáját” – mondta a Greenpeace kampányfelelőse.

A tömeg a felsőoktatási és a civil törvény visszavonását követelte a kormánytól, a köztársasági elnököt pedig arra szólították fel, hogy vétózza meg a CEU-t hátrányosan érintő jogszabályt.

A tüntetés hivatalos része valamivel este hét óra után ért véget.  A demonstrálók a netadós tüntetésekhez hasonlóan magasba emelték a világító mobiltelefonjukat.

A tömeg egy része azonban ezután is a Kossuth téren maradt, a demonstráció pedig kormányellenes tiltakozásba változott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!