2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Hétmilliárdot szórtak el a minisztériumok fél év alatt

2016. augusztus 6., szombat 19:21, frissítve: vasárnap 07:22

Hét hónap alatt több mint hétmilliárd forintot költöttek propagandára és reprezentációra minisztériumok, általuk felügyelt cégek, illetve háttérintézmények. Az összeg nem teljes, két tárca nem adta meg a kért számsort a szocialista Mesterházy Attilának. Az ellenzéki politikus fél évente ismétli meg kérdéseit a választásokig hátralévő időszakban.

Tavaly december és idén június között 7,2 milliárd forintot költöttek politikai reklámra és reprezentációra a minisztériumok, a hozzájuk tartozó hivatalok és a tulajdonukban lévő cégek a Hír TV összesítése szerint. Az éllovas a sajtóban csak propagandaminisztériumként emlegetett Miniszterelnöki Kabinetiroda. Rogán Antalék a Nemzeti Kommunikációs Hivatallal közösen közel négymilliárd forintot költöttek. A pénz egy részét a földprivatizáció népszerűsítése és a bevándorlás elleni kampány emésztette fel. Budapest forgalmas útjain egymást érik a legújabb plakátok.

Előkelő helyen áll a listán a Belügyminisztérium is a maga közel 720 millió forintjával. Az összeg négyötöde repikiadásokra ment el. A Külügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium is 600 millió forint felett költött propagandára – nem együtt, hanem külön-külön. A számsorokat nem önszántukból hozták nyilvánosságra a tárcák. Mesterházy Attila szocialista parlamenti képviselő kérésére adták ki.

„Óriási eltérések vannak. Vannak olyan minisztériumok, amelyek majdnem egymilliárdot költenek, eközben például a Honvédelmi Minisztérium 1,7 milliót forintot költött. Azt lehet látni, százszoros vagy még nagyobb szorzók vannak a minisztériumok között… Egyik helyen szórják a pénzt, másik helyen nem költenek rá semmit. A reklám- és propagandakiadásoknál a négymilliárd a 6-7 hónapos időszakban erősen túlzó kiadás. A 640-660 millió forint több mint félmilliárd, az erős kommunikációs költés, és mondom, vannak olyan minisztériumok, amelyek nem adták meg az adatokat. Azt mondták, keresgéljen a Kormány.hu-n. Magyarul a Miniszterelnökségről nem tudjuk, hogy mennyit költ erre” – mondta Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselő.

Egy másik ellenzéki párt, az LMP pazarló kormányzásról beszél. „Nagyon fontos az, hogy az ellenzék minél több területen ellenőrizze a kormány költéseit, mert ahol megkapargatjuk, mindenhol az látszik, hogy valami kibukik, titkolóznak. Meg fogjuk nézni konkrétan is, de örvendetes, hogy minden területen ellenőrzés alá vonjuk a kormányt” – nyilatkozta Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

A 7,2 milliárd forint nem a teljes összeg. A Miniszterelnökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megtagadta a választ Mesterházy Attilától arra hivatkozva, hogy a kért adatok kibogarászhatók a kormányzati portálon. A Kormány.hu-ról kiderül, hogy a fejlesztési tárca két elemző céggel is kötött kommunikációs jellegű keretszerződést. Mindkét megbízás 2018 végéig szól, és mindkettő milliárdos összegű. A Nézőpont Intézethez tartozó Médianéző Kft. feladata a médiafigyelés, a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-é pedig a médiafigyeléshez kapcsolódó tanácsadás. A Médianéző nettó 4,4 milliárd forintot számlázhat, míg a Századvég Gazdaságkutató 4,8-at.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!