2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Újráznak a plakáttörvénnyel, Habony helikopterrel lépett meg

2017. június 18., vasárnap 20:06, frissítve: vasárnap 20:12

Jövő pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja ismét a plakáttörvényt az Országgyűlés, az ellenzék ismét összetartana a fideszes kétharmaddal szemben. Ellenben a civiltörvényt kedden elfogadták, Áder János pénteken alá is írta. Eközben Habony Árpád a Rogán Antal-féle helikopterrel menekült, a letelepedési kötvényen pedig hatalmasat buktak az adófizetők.

Elfogadta a parlament a civiltörvényt kedden. Az intézkedés hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok így 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, ahogy támogatásuk eléri az évi 7,2 millió forintot. A kormánypártok eredetileg feloszlatták volna azokat az egyesületeket, alapítványokat, amelyek nem hajlandók végrehajtani a jogszabályt, ám ezt a büntetést nemzetközi nyomásra kivették a törvényből. A jogszabály része annak a hadjáratnak, amelyet a miniszterelnök hirdetett meg Soros György ellen. A Társaság a Szabadságjogokért polgári engedetlenségbe kezd és nem tartja be a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról elfogadott törvényt.

A törvényt pénteken Áder János már alá is írta, mert szerinte nem befolyásolja a parlamentben kedden elfogadott civiltörvény a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét, csupán további adminisztrációs kötelezettségük keletkezik.

A lex Simicska elbukott

Végül nem fogadta el az Országgyűlés a névleg a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását célzó fideszes előterjesztést, amely egy szavazat híján nem kapta meg a minősített többséget a keddi parlamenti szavazáson. A Fideszen kívül előzetesen minden párt jelezte, hogy nem támogatja a lex Simicskaként emlegetett plakáttörvényt. A kormánypártok abban bíztak, hogy legalább két ellenzéki képviselő hiányozni fog a voksolásról, és így összejön a kétharmad. A kormánypárt által benyújtott javaslat szerint tiltott pártfinanszírozásnak minősült volna, ha valaki a piaci ár alatt ad el plakáthelyet egy pártnak a kampányidőszakon kívül. A kétharmadot nem igénylő részeket Áder János visszadobta.

A parlament jövő pénteken, rendkívüli ülésen tárgyalja újra az előterjesztést. A Jobbik arra kérte a pártokat, hogy ismét álljanak ki egységesen a Fidesz ellen. „Mi azt kérjük minden egyes ellenzéki képviselőtől, hogy akár a Holdról is térjenek vissza, a jobbikosok természetesen ezt fogják tenni. […]. Bármilyen, akár bel-, akár külföldi nyaralásról térjenek vissza az ellenzéki képviselők, legyenek jelen, hogy biztosítani tudjuk, hogy ismételten ne legyen meg a Fidesznek a kétharmada” – mondta Kepli Lajos jobbikos képviselő.

Habony a Rogán-kopterrel menekült

Helikopterrel menekült el a Liszt Ferenc repülőtérről Habony Árpád a sajtó elől. A Célpont stábja hiába várta Orbán Viktor tanácsadóját a reptér bejáratánál, amikor Demján Sándor milliárdos üzletember társaságában luxusrepülővel érkezett haza Makaóból. Habony Árpádot ugyanaz a cég vitte el, amelyik Rogán Antalt és családját tavaly októberben egy nyírtassi lakodalomba szállította.

Hatalmas bukás a kötvény

A becsültnél is nagyobbat bukott az állam és az adófizetők a Rogán Antal-féle letelepedési kötvényen. A kötvényprogram kezdete óta a magyar adófizetőket 1,2 milliárd forintos kár érte. Ebben azonban nincsenek benne az idei adatok, így a Magyar Nemzet számításai szerint az állam akár 13 milliárd forinttal is több kamatot fizethetett ki, mint ha a szokásos piaci finanszírozást választotta volna.

Elhunyt Helmut Kohl

Pénteken 87 éves korában elhunyt a két Németországot egyesítő kancellár, Helmut Kohl. Németország hatodik kancellárja 1982-ben az NSZK vezetője lett, de már az egységes Németország vezetőjeként távozott tizenöt évvel később, 1998-ban. Ezzel máig ő az ország leghosszabb ideig hatalmon lévő kancellárja.

Leégett egy londoni toronyház

Legkevesebb nyolcvan halálos áldozata lehet a szerdai londoni toronyháztűznek. A rendőrség szerint 30 holttestet találtak meg, és további 58 embert eltűntként tartanak nyilván, akikről feltételezik, hogy meghaltak. Egy oknyomozó riport azt derítette ki, hogy a toronyház felújításakor egy nem tűzálló burkolatot választottak, mely 2 fonttal olcsóbb volt a tűzállónál. Az épület ezért tudott 3 óra alatt teljesen leégni.

A tragédia után demonstrációk kezdődtek a brit fővárosban. A demonstrálók igazságot követeltek a szerdai toronyháztűz áldozatainak, valamint azt kérték, hogy a túlélők minél előbb kapjanak lakásokat. A tüntetők Theresa May kormányfő autóját is megállították.

Elmeszelik Erdogan verekedő testőreit

Vádat emeltek a török elnök testőrei ellen az Egyesült Államokban, amiért májusban békés tüntetőkre támadtak Washingtonban. A demonstrálók Recep Tayyip Erdogan látogatása miatt tiltakoztak, amikor a biztonságiak ütni és rúgni kezdték őket. Erdogan szerint a tüntetők provokálták az erőszakot és minden jogalapot nélkülöz az amerikai eljárás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!