2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Rendkívüli: hétfőn összeül az Országgyűlés

2017. augusztus 16., szerda 15:56, frissítve: szerda 15:58

Jövő hét hétfőre hívta össze az Országgyűlés elnöke a parlament rendkívüli ülését. A képviselők a felsőoktatási törvényről és a devizahitelesek helyzetéről vitázhatnak. A Tisztelt Ház azonban határozatképtelen lesz, mert a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre. Az LMP és a DK felelőtlennek nevezte a Fidesz magatartását. A Jobbik szerint pedig csak a devizahitelesek ügyével kellene foglalkozni hétfőn a parlamentben.

Az LMP és a Demokratikus Koalíció közösen kezdeményezte a parlament összehívását a nyári szünetben. A két párt a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban a CEU helyzetét, valamint a devizahitelesek ügyét szeretné megtárgyalni a rendkívüli ülésen. Az Országgyűlés összehívásához 40 képviselő támogatása kell, amit sikerült is összegyűjteni. Az ülés azonban biztosan határozatképtelen lesz, mert a kormánypártok nem vesznek részt a parlamenti munkában. Budai Gyula fideszes képviselő többszöri kérdésünkre sem volt hajlandó indokolni a távolmaradást.

„Hadd kérjem meg most, hogy ha ugyanazt a kérdést ötször fölteszi, és ötször elmondom a választ, és nem tudják a válaszom megjegyezni, akkor hatodikra már nem fogok válaszolni erre a kérdésre. A Fidesz–KDNP és jómagam nem veszünk részt a rendkívüli ülésen” – jelentette ki Budai.

Az LMP nem csodálkozik a kormányoldal magatartásán: „Elég szégyen ez a Fidesz részéről, ez is azt mutatja, hogy mennyire érzéketlen a devizahitelesek problémái iránt, fel nem fogja azt, hogy mit jelent, ha valaki kénytelen kilakoltatás miatt elhagyni a lakását. Ez gyakorlatilag tükröt fog mutatni mindenki elé, hogy a Fideszt mennyire nem érdekli az emberek problémája. Természetesen újra be fogjuk nyújtani a törvényjavaslatot” – szögezte le Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

A Demokratikus Koalíció képviselői támogatták a rendkívüli ülés összehívását, ezért részt is vesznek a parlamenti munkában. „Mi örülnénk annak, ha ez a rendkívüli ülés létrejönne. Attól tartok azonban, hogy a Fidesz képviselői ismét távolmaradással tüntetnek, és így lényegében eredménytelen lesz ez a kezdeményezés, de ebben az esetben is fontos a figyelemfelhívás, hogy igenis a parlamentnek foglalkoznia kell ezzel a kérdéssel. Én magam azt tervezem, hogy ott leszek ezen az ülésen” – mondta Varju László.

A Jobbik bár nem támogatták a rendkívüli ülést, a párt képviselői mégis elmennek a rendkívüli ülésre. Z. Kárpát Dániel kijelentette: „Az a kisebb ellenzéki párt részéről érkező sunyi magatartás volt ennek az oka, amelynek értelmében a devizás kérdést, ami egy nagyon fajsúlyos, húsba vágó kérdést a CEU-kérdés különböző felülvizsgálati fokozataival összemosták. A CEU is nagyon fontos kérdés, de tudjuk, hogy az Alkotmánybíróság előtt fekszik, amíg ott nem születik állásfoglalás, vélhetően teljesen értelmetlen egy újabb kört futni róla. Azt az időt a Jobbik szerint a hitelkárosultak ügyének rendezésére kellene fordítani.”

A házbizottság szerda délelőtt döntött arról, hogy a parlament rendkívüli ülésére jövő héten hétfőn kerülhet majd sor.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!