2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Hét évet kapott Vizoviczki László első fokon

2017. április 28., péntek 15:51, frissítve: péntek 19:43

Hét év börtönt kapott első fokon Vizoviczki László. A diszkópápát felbujtóként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban találták bűnösnek. Ezenkívül hét év közügyektől eltiltásra és több mint 600 millió forintos vagyonelkobzásra is ítélték.

A Fővárosi Törvényszék eredetileg hétfőn hirdetett volna ítéletet Vizoviczki László és társai ügyében, ám mivel a diszkópápa az utolsó szó jogán, tagadva bűnösségét, egész nap beszélt, az elsőfokú ítélet kihirdetését elhalasztották.

„Vizoviczki Lászlót a bíróság halmozati büntetésül hét év szabadságvesztésre és ugyanennyi közügyektől eltiltásra ítéli. A vádlott vonatkozásában 614 millió forint vagyonelkobzást rendel el. A szabadságvesztés végrehajtását börtönben rendeli el, amibe bele kell számítani az előzetesben töltött időt” – közölte az ítéletet Kósa Zsuzsanna bíró pénteken.

Vizoviczkit felbujtóként különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében találták bűnösnek, ezt részben bűnszövetségben, üzletszerűen követte el. Továbbá felbujtóként hamis magánokirat felhasználásának vétségében is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék. A vád szerint Vizoviczki a háttérből irányított egy belvárosi éttermekből, a Hajógyári-szigeten működő szórakozóhelyekből, diszkókból, nightklubokból álló cégcsoportot, és 2010–2012 között egyes cégek bevételeinek eltitkolásával sok száz milliós költségvetési csalást követett el.

„A gazdasági társaságok az adóhatóságnak benyújtott bevallás adatainál magasabb, a vendéglátóipari egységek a bevallottnál magasabb készpénzes bevételre tettek szert, amely bevétel vonatkozásában az ügyvezetők nem tettek eleget az aktuális bevallási és befizetési kötelezettségüknek. A kár 670 millió forint” – tette hozzá a bírónő.

Vizoviczki Lászlót csaknem öt évvel ezelőtt tartóztatta le a Terrorelhárítási Központ, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal előzetesben volt, tavaly júliusban negyedmilliárdos óvadék fejében engedték házi őrizetbe. Vizoviczki ellen egy másik eljárás is folyik, abban a perben a többi között főrendőrök megvesztegetésével vádolják.

Vizoviczki László már a 80-as évek végén elkezdte építeni a birodalmát. Kezdetben taxisofőrként prostituáltakat futtatott, majd 1989-ben megnyitotta első éjszakai klubját. A legális vállalkozásai már ekkor a prostitúció fedésére szolgáltak, kihasználva az éledező szexturizmust. Vizoviczki a kezdettől fogva igen jó kapcsolatot ápolt a rendőrséggel: bár 1990-ben még bevitték első klubjában, a Red Palace-ban folyó üzelmek miatt, végül csak 30 ezer forintos bírságot kapott, és onnantól kezdve sokáig nem háborgatták a hatóságok. Varga István, Vizoviczki biztonsági főnöke és jobbkeze a mostani eljárásban tett vallomásában azt mondta, ennek oka az volt, hogy főnöke a kilencvenes évek elején Földvári Péter néven rendőrségi besúgó volt.

Bizalmasai a perben arról vallottak, hogy Vizoviczki a 90-es évek közepétől jó kapcsolatot alakított ki az olajmaffiával, az így meggazdagodott „vállalkozók” az ő szórakozóhelyein mosták tisztára a pénzüket. A következő években sorra vásárolt meg bárokat a belvárosban, majd a Hajógyári-szigeten, a konkurenciát pedig ellehetetlenítette – a 2000-es évek elején a Váci utcában, és környékén lényegében nem is lehetett szórakozóhelyet nyitni Vizoviczki engedélye nélkül. Sikerében szerepet játszhatott Portik Tamással kötött szövetsége is, akivel állítólag felosztották egymás között a budapesti piacot, és közösen léptek fel a konkurens alvilági csoportok ellen.

A Vizó-féle szórakozóhelyek (különösen a hajógyári-szigeti bárok) a főváros drogelosztó központjai lettek, ahol a dílerek a biztonságiak tudtával, a tulajdonosnak adott százalékért cserébe árusíthattak kábítószert. Ez a rendőrség számára sem volt titok, azonban Vizoviczkiék a legfelsőbb szintekig lefizettek rendőröket. Sőt, a rendőrök olyan szinten a zsebében voltak, hogy a rivális szórakozóhelyek ellen még razziákat is meg tudott rendelni. Vizoviczki eközben drogellenes plakátokat nyomtatott és hangoztatta, hogy nem tűri a kábítószert az érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken.

A „Vezérként” emlegetett maffiózó bukásához végül a hajógyári drogpartik és az azokkal összefüggő halálesetek, a szórakozni járóknál megállapított drogtúladagolások vezettek. 2006 és 2011 között a sajtó is egyre többet cikkezett az ott uralkodó állapotokról, 2011-ben az egyik hajógyári-szigeti klub biztonsági őrei is bíróság elé álltak gyilkosság vádjával, de azóta felmentették őket. Ahogy egyre nagyobb nyomás nehezedett rá, a rendőrségi kapcsolatai is tönkrementek, míg végül több rendőr is vallott a megvesztegetésekről. Vizoviczki ellen 2012-ben emiatt, illetve költségvetési csalásért indult eljárás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!