2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Belföld

Heroin, a halálos bomba

A kábítószerek közül az ópiumból előállított heroin az egyik legveszélyesebb és leghalálosabb anyag. A „keménydrogok” közé tartozik, rendkívül gyorsan rá lehet szokni, a függőség nagyon hamar kialakul, a fogyasztónak folyamatos utánpótlásra van szüksége, különben a drog megvonása óriási fájdalmakkal, lelki és főleg fizikai kínokkal jár. Az elvonási tünetek a szó szoros értelmében elviselhetetlenek, és a heroinista bármire kapható, hogy véget vessen neki, beleértve a bűnözést is. Hamis illúziót ígér, de óriási lelki és testi szenvedést okoz. A Drogkutató Intézet tanulmányában a heroin megalkotásának történetét, fogyasztási szokásait és hatásait mutatja be.

  • Heroin, a halálos bomba

 A Drogkutató Intézetnek a nevéből is adódóan a legkevésbé sem az irodalom és a nyelvészet a szakterülete. A humán tudományok helyett kifejezetten reáltudománnyal, kiszámítható, egyszerűbb vagy összetettebb módokon bizonyítható és értelmezhető területek vizsgálatával, hatásaival és elemzésével, a kábítószerekkel foglalkozik. Míg az irodalomban, a novellák, a regények és a versek világában sokszor szubjektív a tartalmak mondanivalója és üzenete, addig a Drogkutató Intézet „egyszerűbb” helyzetben van, hiszen amit állítanak, azt bizonyítani tudják: a szakember elemzi a kábítószert, a fogyasztó tapasztalatai alapján észleli az anyag hatását, majd ezt különböző tudományos eszközökkel, mérésekkel és vizsgálatokkal alátámasztja. Azonban amikor az ópiumból előállított heroinról, mint az emberiség történetének egyik, ha nem a legveszélyesebb és leghalálosabb kábítószeréről van szó, érdemes egy pillanatra elvonatkoztatni a drogok tudományos vizsgálatától.

Sokszor mondjuk, hogy a magyar nyelv mennyire szép, egy adott szót vagy kifejezést hányféle szinonimával tudunk leírni vagy elmagyarázni. Ne menjünk messzebbre:

kábítószer, drog, cucc, anyag, szer, kokó, kábszer, tudatmódosító, narkotikum, narkó, por, fű, tabi.

Számos kifejezés egy negatív és rendkívül káros fogalomra. Az angol nyelvről azonban tudjuk, hogy bizonyos szempontból a magyar nyelvnél sokkal egyszerűbb, jóval könnyebben elsajátíthatóbb, sok esetben egy dologra csak egy kifejezést vagy szót használ.

Érdekes tény volt, hogy a heroint, mint az egyik „legkeményebb” drognak a nevét nemcsak a kábítószerre használják, hanem, az angol „hero”, vagyis a hős szóból eredeztetve létrehozták és pozitív tartalommal megtöltötték a „heroin” kifejezést, majd annak női változatát, a „heroine” fogalmat. „I am a heroine addict”, vagyis: hősnőfüggő vagyok. „Most mainstream fiction is full of heroines”: A legtöbb mainstream/vezető regény tele van hősnőkkel. „Great battles can make great heroes and heroines”: A nagy csaták nagy hősöket és hősnőket teremtenek”. „Superheroine”: szuperhősnő, „heroine of a film”: a film hősnője.

Ennek a publikációnak természetesen nem célja, hogy nyelvészetileg bármit is elemezzen és nem témája az angol nyelv változásainak értékelése. Ugyanakkor a kommunikáció és a globális tudatformálás szempontjából izgalmas, sőt inkább elgondolkodtató téma, hogy a heroin szóból, mint az egyik leghalálosabb kábítószer nevéből apró módosítással, „fejlődéssel” – hero, heroin, heroine – kik hoztak létre egy pozitív tartalmú kifejezést, kik, milyen felületeken, miért használják, filmekben, leírt és elmondott szövegekben hogyan alkalmazzák.

A teljes tanulmány IDE kattintva olvasható.

Fotó forrása: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!