2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hende perre ment, de vesztett

2015. november 26., csütörtök 20:27, frissítve: csütörtök 20:27

Másodfokon pert vesztett a Nyugat.hu ellen Hende Csaba. A kormánypárti politikus még 2 éve perelte be a hírportált egy cikk miatt, amelyben a szocialista pártra hivatkozva azt írták, hogy a trafikpályázat nyerteseit ő választotta ki. A Győri Ítélőtábla most kimondta: a Nyugat.hu nem sértette meg Hende Csaba személyiségi jogait. A perköltséget a volt honvédelmi miniszternek kell állnia.

Az államosított korrupció iskolapéldája címmel jelent meg egy cikk 2013 szeptemberében a Nyugat.hu-n. A hírportál az MSZP szombathelyi sajtótájékoztatójáról számolt be, amelyet a szocialisták a trafikpályázatokról tartottak. Az ellenzéki párt képviselői azt állították, hogy a nyerteseket a város fideszes országgyűlési képviselője, Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter választotta ki. A Nyugat.hu a miniszteri cáfolatot is közölte, Hende Csaba mégis beperelte a portált személyiségi jogainak megsértéséért. A fideszes politikus első fokon nyert, másodfokon viszont vesztett, a Győri Ítélőtábla szerint a Nyugat.hu nem sértett törvényt a tudósítással.

„A Győri Ítélőtábla megvédte a sajtó, a véleménynyilvánítás szabadságát. Ugye az elsőfokú bíróság Veszprémben úgy rendelkezett, hogy bár ő is megállapította, hogy a Nyugat.hu a sajtótörvényben megállapított szakmai követelményeknek megfelelően járt el, objektíven, gyorsan tájékoztatott, ennek ellenére mégis úgy ítélte meg, hogy jogsértés történt, mivel ugye a másik alperes nem tudta bizonyítani az állításának a valóságát. Itt, a másodfokon a Győri Ítélőtábla tette helyre ezt a dolgot. Teljes mértékben elutasította a Nyugat.hu-val szemben Hende Csaba felperesnek a keresetét” – közölte Szendrő-Németh Tamás, a Nyugat.hu jogi képviselője.

Hende Csaba az MSZP-t is perelte, a párt számára is kedvezőbb a jogerős ítélet az elsőfokú döntésnél. „Sikeresnek is nevezhetjük az ítéletet, hiszen az 500 ezer forintos igényét elutasította a bíróság, mindössze 100 ezer forintot ítélt meg számára, és azt mondta a bíróság, hogy ezzel a 100 ezer forinttal a Hende urat ért kár megfelelőképpen reparálható” – nyilatkozta Simon Gábor, az MSZP jogi képviselője.

A Nyugat.hu perköltségét a volt honvédelmi miniszternek kell állnia.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!