2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Helybenhagyták a karácsonyi gyilkosok büntetését

2016. május 24., kedd 16:05

Helybenhagyta a karácsonyi gyilkosok büntetését a másodfokú bíróság. A tinédzserek egy hajléktalan férfit vertek agyon. Egyiküket hét, társát pedig hat és fél évre csukják fiatalkorúak börtönébe.

A két fiatalkorú fiú részegen keveredett szóváltásba a szintén ittas hajléktalannal 2014. december 24-én. Ököllel estek neki az áldozatnak, majd amikor földre került az ütésektől, mindketten a hasára ugrottak. A férfi meghalt, mája megrepedt a hasi ütésektől. Az elkövetőket emberölés vádjával állították bíróság elé. A védelem vitatta a bűncselekmény minősítését. Az ügyvédek szerint a sértett támadólag lépett fel, ezért nem gyilkosság, hanem csak halált okozó testi sértés történt. Első fokon a két fiú 7, illetve 6 és fél évet kapott. Az ügyész az ítélet helybenhagyását kérte a másodfokú bíróságon.

„Belenyugodtak abba, hogy ez a magatartás, hogy ráugrunk egy másik magatehetetlen ember hasára, ez akár halálos eredménnyel is járhat. Tehát az elsőfokú bíróság helyesen minősítette a cselekményüket emberölés bűntettének” – mondta Fekete Tünde, a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

Az elsőrendű vádlott az utolsó szó jogán fiatal korára hivatkozva enyhítést kért. „Kérem, enyhítsék az elsőfokú ítéletet! Nagyon súlyos bűncselekményt követtem el. Sajnálom, semmilyen szándékom nem volt, hogy elhalálozzon valaki, a sértett. Kérem, vegyék figyelembe azt is, hogy fiatalkorú vagyok, soha nem voltam még börtönben” – mondta Z. Ernő.

A Pécsi Ítélőtábla nem változtatott az elsőfokú ítéleten. „Kiszabott hét év fiatalkorúak börtöne, álláspontunk szerint szükséges és arányos ennek a cselekménynek a súlyával, amit elkövetett. Ugyanígy a másodrendű vádlott esetében is a hat év, hat hónap fiatalkorúak börtöne megfelelően a célt szolgálja, az általános és a prevenciós célt is” – vélekedett Makai Lajos, a Pécsi Ítélőtábla tanácsvezető bírója.

Az ítélet jogerős.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!