2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Helikopterrel is keresik a parlagfüves területeket

2016. július 27., szerda 20:33

Megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek felderítése, Fejér megyében helikopterről is figyelik a földeket. A parlagfű alig száz éve került a Kárpát-medencébe, és nagyon gyorsan elterjedt. A gyomnövény pollenjeire allergiások száma folyamatosan nő, ezért is fontos, hogy valamennyire csökkentsék a földek fertőzöttségét. Tavaly összesen nyolcvanmillió forint bírságot szabtak ki a parlagfüvet nem irtó területek tulajdonosaira.

A rendőrség helikopterét is bevetik Fejér megyében, hogy megtalálják a parlagfűvel fertőzött területeket. A légi felderítés sokkal hatékonyabb a földinél, ennek köszönhetően itt évről évre kevesebb a parlagfűvel benőtt föld. Teljesen kiirtani azonban szinte lehetetlen az invazív növényfajt. „Egyetlenegy növény, hogyha hagyjuk a teljes vegetációs időszakban kifejlődni, 4000-8000 életképes magot képes megérlelni, amely a talajba jutva húsz-negyven évig életképes. Innen kezdve gyakorlatilag mindenkinek a felelőssége ott van, hogy ha lát egy szál parlagfüvet, akkor húzza ki” – mondta Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese.

A parlagfűvel fertőzött föld tulajdonosának kötelessége irtani a gyomnövényt. „Július 1-je után ha ilyen parlagfüves területet fedezünk fel akár a levegőből, akár a földfelszínről, elrendeljük a területnek a kényszerkaszálását, illetve amennyiben szükséges, bírságot is kiszabunk, amely a tizenötezer forinttól akár több millió forintig terjedhet” – közölte Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályának vezetője.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a gyerekek ismereteit is igyekszik bővíteni a parlagfűről, ezért kiadványokat küld az iskolákba, és környezetvédelmi vetélkedőket szervez. „Az a tapasztalatunk, hogy a gyerekek hazavitték a dolgokat, otthon beszélgettek róla, és a szüleik is olyan információkat kaptak, olyan módon szemlélték ezt a történetet, amely kicsit új volt. Úgy gondolom, hogy ezzel tényleg tudunk tenni valamit” – nyilatkozta Jordán László, a Nébih elnökhelyettese.

Magyarországon egyre több az allergiás beteg, az elmúlt húsz évben megduplázódott a számuk: csaknem hárommillió embernél mutatható ki valamilyen túlérzékenység.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!