2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Heisler: Veszélyes irányba tart a kormánypropaganda

2017. július 5., szerda 05:59, frissítve: szerda 08:20

Elfogyott a hangjuk, ezért nem áll ki hevesebben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a kormány antiszemitizmust szító Soros-kampánya ellen. A szervezet elnöke, Heisler András a Hír TV Egyenesen című műsorában elmondta, korábban minden hasonló uszítás ellen felemelték a hangjukat, de nem hallgatta meg őket senki. Ez ugyanakkor az elnök szerint kontraproduktív lett, a közvélemény azt gondolta, „mindenért állandóan tiltakoznak ezek a zsidók, hőzöngenek”.

Újra előkerülhet a zsidókártya a kormány legújabb plakátjai miatt – állítja a Mazsihisz elnöke. Heisler András szerint a Soros György-ellenes kampány antiszemita megnyilvánulásokat is gerjeszthet még akkor is, ha a kormánynak nincs ilyen szándéka. Például az utcán már több olyan plakátot is látni, amelyre antiszemita szöveget firkáltak. A Mazsihiszt sokan bírálták, amiért nem ítélte el a kormány kampányát, de Heisler szerint ők csak higgadtak akarnak maradni.

A Mazsihisz elnöke Egyenesen című műsorunkban három dologra hívta fel a figyelmet a kampány kapcsán: „Az egyik, hogy ez egy nem jó gyűlöletkampány – a gyűlöletkampány általában hibás, rosszat tesz a társadalomnak –; a második, hogy a kampány alkalmas antiszemita érzelmek kiváltására, ezt a legelején is mondtuk, és mára beigazolódott. A harmadik állításunk, és ezzel nagyon sokan vitatkoztak, hogy maga a kampány nem nyíltan antiszemita, de ettől még nem kell szeretni.” A Mazsihisz vezetője szerint amire sokkal inkább kell koncentrálni, hogy ez egy gyűlöletkampány, mindegy, mi ellen vezet gyűlöletre.

Arra a felvetésre, hogy a kormány sorosozása már igencsak áthallásos, akár zsidózásnak is felfogható volt az utóbbi időben, Heisler azt mondta, „zsákutcába szaladunk, ha ebbe az irányba indulunk el. A kampányban nem jelent meg a zsidó szó, formálisan ez így van. Ha bemegyünk ebbe az utcába, akkor segítjük a kampányt, mi ezért nem akarunk besétálni.”

Heisler András szerint szomorú, hogy most is a kormányzati propagandakampánytól hangos a közbeszéd, miközben például a zsidó szervezet is több olyan dolgot csinált, amit eddig nem. „Erre senki nem kérdez rá, hanem mindig csak negatív dolgokkal kell foglalkozni” – tette hozzá. Heisler ugyanakkor leszögezte, a sorosozó kampány rengeteg rossz emléket idéz a zsidóságban, függetlenül attól, hogy mi volt a szándék vele. „Úgy érzékelem, hogy Magyarországon a közéletben mindent átitat a választásra való felkészülés és a szavazatmaximalizálás szándéka. Ez borzasztó rossz jel, ezért próbálunk távol maradni a pártpolitikai küzdelmektől” – jelentette ki Heisler.

Az elnök kiemelte, korábban volt egy olyan időszaka a Mazsihisznek, amikor minden hasonló uszítás ellen felemelte a szavát, ám a hangjuk ereje elfogyott, és amúgy sem hallgatta meg őket senki, mivel azt gondolták, „mindenért állandóan tiltakoznak a zsidók, hőzöngenek”. A szervezet stratégiája az elnök szerint most más: úgy gondolják, nem kell mindenért megszólalni, de a fontos dolgokért hangosan és keményen ki kell állni. „Mi ebben az ügyben most megszólaltunk, méghozzá úgy gondolom, határozottan. A hisztériát viszont igyekszünk elkerülni, mert az soha nem vezetett jóra” – vélekedett Heisler.

A sorosozás kapcsán a Mazsihisz többször jelezte, veszélyes útra, rossz irányba tévedt a kormányzat. „Soros egy emblematikus figura, Magyarországon a bankár zsidó kapitalistát jelenti, ezzel játszani veszélyes” – figyelmeztetett a Mazsihisz elnöke, aki arra a kérdésre, hogy jelzéseikre kaptak-e választ, csak annyit felelt: „Menjen ki az utcára, ott a válasz.”

A teljes beszélgetés:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!