2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Házon belül kritizálták a kormány döntését

2015. december 20., vasárnap 15:50, frissítve: vasárnap 20:04

Kormánypárti polgármester is bírálja a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok építési engedélyeztetésének eltörlését – Székesfehérvár vezetője hibának tartja, hogy a kabinet nem egyeztetett az önkormányzatokkal. A Fidesz frakcióvezetője szerint a szabályozás az építkező családokat segíti, azt ugyanakkor elismeri, hogy az önkormányzatoknak nagyon gyorsan szigorítaniuk kell rendeleteiket, hogy az egységes városképet január elsejétől is megőrizhessék.

„300 négyzetméteres lakóépületig, lakóépületet illetően megszűnik az építési engedélyezési eljárás” – mondta Lázár János kancelláriaminiszter. Januártól ez is a bürokráciacsökkentés része. Az elképzeléssel azonban nem mindenki ért egyet maradéktalanul. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a héten a Hír TV-ben beszélt arról, hogy az elképzelés az egységes városképet veszélyeztetheti.

„Egy településnek van egy képe és rendje az építkezés kapcsán, ezt most teljesen felborítja, hiszen nem kell engedélyt kérni egy építkezéshez, ami annyit jelent, hogy bár vannak szabályok, amiket be kell tartani, de sokkal szabadabban lehet építészeti trükköket alkalmazni. Például ha egy üres telekre építenek egy házat, abban négy kis garzont építenek, máris nem eggyel, hanem néggyel növekszik meg a környezet terhe” – mondta Gémesi György.

Székesfehérvár kormánypárti polgármestere is így véli és hiányolja az előzetes egyeztetést az önkormányzatokkal. „A problémát abban látjuk mi is, hogy lesz-e beleszólása az önkormányzatoknak városképi értelemben a típustervekhez. Mert ha nem, akkor ez azt eredményezheti, hogy városképi szempontból olyan dolgok történnek Székesfehérváron vagy bármely más település életében, amit az adott közösség vagy annak akár hatóságai, akár közgyűlése semmilyen módon szakmailag nem véleményezhetnek. Én azt gondolom, hogy ez nem helyes, és sajnos ez is egy olyan ügy, amiben azt gondolom, hogy elkelt volna az egyeztetés az önkormányzati szektorral, mielőtt döntések születnek” – mondta Cser-Palkovics András.

A szocialisták szerint az intézkedéssel csak azok a fideszes oligarchák járnak jól, akik korábban felvásárolták a nagy építőipari cégeket, ráadásul biztonsági kérdéseket is felvet. „Ez megint a valóságtól teljesen elrugaszkodott ötlet vagy gondolat, hogy nem kell engedélyeztetni egy épületet, ami nemcsak arról szól, hogy most a városkép hogy néz ki, ez arról is szól, hogy az épület technikailag megfelel-e a jogszabályoknak” – mondta Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Debrecen korábbi polgármestere, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője viszont elegendőnek tartja az utólagos ellenőrzést. Azt ugyanakkor Kósa Lajos is elismeri, hogy az önkormányzatoknak az új törvény miatt nagyon gyorsan szigorítaniuk kell a helyi szabályozásaikon, hogy megelőzzék a nem kívánt épületek felhúzását. „Ezentúl az építési hatóság nem előre engedélyez, hanem utólag ellenőriz. És ez egyébként elég komoly fenyegetés, mármint abból a szempontból, hogy ha valaki nem szabályosan épít, azt el fogják bontatni vele. Ha városképi szempontból nem stimmel, akkor is. Az igaz, hogy most már egy településvezetőnek nem árt, hogyha az építési jogszabályokba beírja a különböző területeken, hogy városképi szempontból mit tart elfogadhatónak” – mondta Kósa Lajos.

Az új szabályozás a családi otthonteremtési támogatás változásaival együtt jövő év elejétől lép hatályba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!