2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

„Házhoz megyünk” a bűn megelőzéséért

2016. június 4., szombat 10:41, frissítve: szombat 10:41

Vagyonvédelmi programot indítanak az idősek ellen elkövetett bűncselekmények visszaszorításáért. A rendőrök amellett, hogy felvilágosítják a veszélyeztetetteket, speciális riasztót is adnak az egyedül élőknek.

Fényes nappal támadtak meg az utcán egy idős zuglói asszonyt. Hiába kiáltott segítségért, nem volt a közelben senki sem.

„Az utóbbi időben elszaporodtak a trükkös lopások a kerületben főleg az idősebbek sérelmére. Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy fokozott óvatossággal kezeljék ezt a kérdést” – mondta egy polgárőr. Mióta 120 polgárőr segíti a rendőrség munkáját a kerületben, kevesebb a betörés, a lopás, de az idős emberek így sem lehetnek teljesen nyugodtak, mivel az elkövetők új módszerekkel próbálkoznak. „Kiadják magukat gázszerelőnek, vízszerelőnek, elektromos művek dolgozóinak, […] minden esetben legyenek nagyon odafigyelőek és óvatosak. A másik pedig az unokázás néven elhíresült bűncselekménytípus, amikor felhívják őket éjszaka, és arra hivatkoznak, hogy a családtagjukat, gyereküket baleset érte, és így csalnak ki tőlük pénzt” – magyarázta Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke.

A rendőrség országos bűnmegelőzési kampány keretében hívja fel a lakosság figyelmét, hogy hogyan kerülheti el az áldozattá válást. Erre azért van szükség, mert vannak olyan térségek, ahol nincs körzeti megbízott. „A cél, hogy az ország olyan településein, kis falvain, tanyás térségein, ahol már főleg az idős korosztály lakik, zömében egyedül, olyan információkkal lássuk el az embereket, hogy ha bajban vannak, akkor tudják, hogy mit kell tenniük: kit kell felhívni, milyen gombot kell megnyomni, ha pánikriasztót kaptak, és honnan kapnak segítséget. Nagyon fontos, hogy meglegyen ez az alapvető tudás” – emelte ki Németh Ágnes ezredes, az ORFK bűnmegelőzési osztályvezetője.

A Házhoz megyünk elnevezésű vagyonvédelmi program év végéig tart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!