2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Párbeszéd: Gyomorforgató, amit a kormány csinál

2017. március 29., szerda 10:53, frissítve: szerda 17:45

Tiltakozik a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ellen a Közép-európai Egyetem. Az MSZP hazaárulásnak tartja, hogy a Fidesz bezáratná az intézményt.

Mint ismeretes: a kormány engedélyhez kötné az unión kívüli országok felsőoktatási intézményeinek magyarországi működését.

A Soros György alapította, huszonöt éve Budapesten működő intézmény szerint a CEU-ra írt jogszabály ellehetetlenítené további működésüket. Az amerikai iskola elnök-rektora ezért tárgyalásra kéri a kormányt, hogy továbbra is zavartalanul tudják üzemeltetni budapesti intézményüket.

Igazi hazaárulásnak tartja az MSZP elnöke, hogy a Fidesz bezáratná a CEU-t. Molnár Gyula a Hír TV-nek azt mondta: mindent megtesznek majd azért, hogy segítsék Soros György egyetemét.

„Azt látjuk, hogy komoly ellenségkép-építés folyik. Nyilván ezzel próbálják elfedni mindazokat a problémákat, amelyek Magyarországon az egészségügyben, az oktatásban és a szegénységben vannak. Ennek során olyan dolgokhoz is hozzányúlnak, amelyekről azt gondolnánk, érinthetetlenek. Merthogy nem azért baj, ami történik a CEU-val, amit mondanak, hogy külföldi egyetem, hanem azért, mert nagyon komoly tudásbázis. A fideszes politikusok egy része ott végzett. Ez elképesztő lépéssor, hogy az ellenségkép-építésben elmennek odáig, hogy egy ilyen tudásbázist, egy ilyen lehetőséget is felszámolnak” – nyilatkozta a politikus.

A Fidesz frakcióvezetője szerint minden intézménynek, így a külföldi fenntartásúaknak is szabályszerűen kell működniük Magyarországon. Németh Szilárd ugyanakkor azt vizsgálná, hogyan fordulhatott elő, hogy a CEU évekig szabálytalanul működhetett. Tegnap az Origo.hu írt arról, hogy egy jelentés szerint a Közép-európai Egyetem működésében több szabálytalanságot is találtak. Az intézmény rektora az erről szóló híreket közleményben cáfolta.

„Nem ismerem a jelentést, a sajtóhíreket hallottam. Magyarországon minden intézménynek jogszabály szerint kell működnie, a CEU-nak is. Erre rendkívüli módon oda kell figyelni” – reagált a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A Párbeszéd visszautasítja, hogy a kormány ilyen szinten beavatkozzon bármelyik magyar egyetem autonómiájába. Szabó Tímea, a párt társelnöke hozzátette, nem a kitalált démonokkal kellene küzdeni, hanem az egészségügyet kellene rendbe tenni, a szegénységet pedig felszámolni.

„Egészen gyomorforgató az, amit a kormány művel a Közép-európai Egyetem kapcsán. Olyan érdekes, hogy amíg a kormány tagjai, Orbán Viktor és haverjai mondjuk a CEU-ra jártak, addig ezek szerint megfelelően működött az egyetem, most hogy kellenek az ellenségképek, most hirtelen nem megfelelően működik az egyetem, egészen aljasnak gondoljuk ezt a támadást, és visszautasítjuk azt, hogy bármelyik egyetem autonómiájába ilyen szinten beavatkozzon a kormány” – nyilatkozta a képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!